תקופת ימי בין המצרים

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 03/07/07 14:44 יז בתמוז התשסז

שאלה

כבוד הרב שלום.

תמיד כשאני מגיעה לימים האלה, ימי צומות,

אני נתקלת בהמון שאלות ומצבים בעייתים שאני לא יודעת מה לעשות בהם.

לכן, החלטתי השנה לקבץ את כל שאלותיי כדי לדעת מהי הדרך הנכונה, האמיתית והראויה, עפ"י הספרדים, לעבור ימים אלה בלי ספקות הלכתיות:

1)האם צחצוח שיניים ביום צום מותר? במיוחד למי שהדבר מפריע לו מאוד.

אם יש צומות שנהגו להחמיר והדבר אסור ממש אשמח לדעת אילו מבין הצומות.

2) מהי הדרך הראויה ביותר להעביר יום צום? ואיך מיישמים אותה?

3) לגבי שמיעת מוזיקה בשלושת השבועות.

ג. האם הדבר מותר ב"ימי בן המיצרים"?

ב. משפחתי החילונית קבעה אירוע משפחתי- בר מצווה לבנם- בן דודי. האירוע מתקיים בימי "בין המצרים", אך לא ב"תשעת הימים". האירוע מעורב עם מוזיקה חופשית. האם מותר ללכת לאירוע זה כדי לכבד את המשפחה, למרות המוזיקה ברקע?

או להחליט שלא ללכת- דבר שיפגע מאוד במשפחתי.

ג. אני לומדת היגה בימים אלה. ישנם בוחנים בזמן הטסט, שנוהגים להגביר את המוזיקה כדי לבדוק איך הנבחן מתמודד במצבי לחץ בזמן הנהיגה. האם מותר לשמוע מוזיקה זאת, למרות שהיא לא נועדה כלל להנאה, או עליי לבקש מהבוחן שיסגור את המוזיקה, למרות שהיא חלק בלתי נפרד מהטסט?

3) לגבי קניית בגד חדש בשלושת השבועות.

א. האם מותר לקנות בגד חדש ולחדש אותו בשבת, עם ברכת "שהחיינו"?

ב. קניתי בגד חדש לפני צום יז בתמוז, אך לא חידשתי אותו. האם מותר לי לחדש אותו בימי שלושת השבועות?

4)רחצה בים/בריכה בזמן שלושת השבועות. האם הדבר מותר?

אשמח לקבל תשובות בזמן הקרוב, כיוון שדברים אלה רלוונטיים ממש לימים אלה.

תודה רבה רבה!!

יהי רצון שנזכה כולנו לראות בשמחת ירושלים ובניינה!

תשובה

ב"ה

שלום.

1) מותר. ויש להשתדל לשחות קדימה ע"מ שלא יכנסו מים.
2)לפני כניסת הצום כדאי לאכול ולשתות גם אם זה כרוך בקימה לפני עלות השחר.
וביום הצום להיות עסוקים בעבודה הרגילה . ואם את מרגישה עייפות כדאי לנוח.
ועייני בתשובתי "מה לתקן בימים האלו" ב:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=29886

3)מוזיקה וואקלית מותרת. כלי נגינה אסור. את יכולה להקדים ולהגיע לאולם לאחל מזל טוב ולשמח את הבן דוד במתנה נאה ואח"כ ללכת.
עייני בתשובתי "ללכת לבר מצווה בשלושת השבועות" ב:
https://www.kipa.co.il/ask/show/28520

אפשר לשמוע את נמוזיקה שלפני מהדורת חדשות או בהמתנה בטלפון או תוך כדי שיעור הנהיגה.
4)עד ר"ח אב מותר.
ומר"ח אב ממעטין במשא ומתן ולכן כל בגד שמברכים עליו "שהחיינו" (כלומר שיש שמחה מיוחדת בקניה שלו) אסור לקנות כבר מר"ח אב גם אם מתכוונים ללבוש אחרי תשעה באב.
ואם יש הכרח כגון מבצע וכדומה מותר לקנות וללבוש רק אחרי תשעה באב.

4) עד ר"ח אב מותר.
באופן כללי האשכנזים מחמירים יותר מספרדים בתקופה זו שמיז´ בתמוז עד ר"ח אב.
טוב להמנע מללכת לים ולבריכה בתקופה זו מפני הסכנה .אבל אם מדובר על מצב של קייטנה וכדומה שצריך להעסיק את הילדים מותר הדבר ובתנאי שיגבירו את הזהירות ויכפילו וישלשו את מספר המצילים או המפקחים.
ועייני גם בתשובתי ב:
לטייל בשלושת השבועות
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=28827

יום טוב,

עוזיאל אליהו,

.