תפילת יחיד

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 16/07/02 11:31 ז באב התשסב

שאלה

שלום !

לצורך השאלה אציין שאני אשכנזי .

שאלותי הן בנושא תפילת יחיד.

1.מה צריך לקרוא בתפילת שחרית לאחר תפילת העמידה כשמתפללים ביחיד ?

2.האם היחיד אומר תחנונים ?

3.האם אומרים ארך אפיים ?

4.איזה חלק לא אומרים ? (כי בסידור כתוב שלא אומרים י"ג מידות היחיד אך לא כתוב מה לגבי שאר התחנונים)

5.מה לגבי תחנונים נוספים של שני וחמישי ?

6.האם יחיד אומר אשרי ... ובא לציון... ?

7.שאלה נוספת לגבי תפילת מנחה ביחיד : מה אומרים במנחה לאחר העמידה ?

תודה !

תשובה

ב"ה י"ב מנחם-אב תשס"ב

לחיים שלום!

1. אחרי תפילת עמידה אתה ממשיך את התפילה כמו שהציבור מתפללים, חוץ מי"ג מידות שלא אומרים אותם ביחידות אלא אם כן קוראים אותם בטעמים. לא נופלים אפיים במקום שאין בו ספר תורה, אם אתה יודע שבשעה זו הציבור בבית הכנסת נופל אפיים ניתן ליפול אפיים כך נפסק בשולחן ערוך אורח חיים סימן קלא סעיף ב
ברמ"א:
י"א דאין נפילת אפים אלא במקום שיש ארון וס"ת בתוכו, אבל בלא זה אומרים תחינה בלא כיסוי פנים, וכן נוהגים (ב"י בשם רוקח סי' שכ"ד),... בשעה שהצבור מתפללין אז אפי' יחיד בביתו אומר תחינה בנפילת אפים.

2. בודאי שיחיד יכול לומר סליחות ותחנונים, כך נפסק
במשנה ברורה סימן תקפא ס"ק ד לגבי אמירת סליחות:

"ואף יחיד יוכל לומר אותם שאין בהם י"ג מדות. ובסליחה שנזכר י"ג מדות ידלג אותן תיבות. וכן אותם הבקשות שהן בלשון תרגום כגון מחי ומסי וכו' ומרן די בשמיא וכו' לא יאמר כשאין שם מנין עשרה [א"ר]. ".

3. ארך אפיים ניתן לומר עד י"ג מידות.

4. כנאמר לעיל.

5.אומרים.

6. אומרים, בהלכה יש מחלוקת בענין עיין בסימן נ"ט ושם מסיק המשנה ברורה שהמנהג הוא שיחיד אומר אלא שאם הוא נמצא עם הציבור צריך לומר עמהם את הפסוקים: קדוש וברוך שהם הקדושה של "ובא לציון".

7. תחנון כמו בשחרית, בתשובה מס' 1.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת