תפילין שאבד למישהו

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 16/09/09 13:41 כז באלול התשסט

שאלה

שלום. אבי מורה בבית ספר דתי. לפני כמה שנים מישהו השאיר תפילין ואבי הכניס אותו לארון של הכיתה. אף אחד לא חזר לחפש אותו ולא שאל אליו.

מאז הוא נמצא בארון ללא שום שימוש. אני חילוני אבל בשבועות האחרונים התחלתי להניח תפילין בעיר.

אני רוצה להתחזק. השאלה היא האם מותר לאבי להביא את התפילין מבית הספר הביתה לשימוש בישביל כדי שאני אוכל לשים כל יום בבית?

תשובה

בס"ד
שלום רב,
השאלה שלך נדונה בשולחן ערוך:
בדיני אבידה ומציאה ב'חושן משפט' סימן רסז, כתובות שתי הלכות:
סעיף טו
הכריז ולא באו הבעלים, תהא המציאה מונחת אצלו עד שיבא אליהו.
סעיף כא
מצא תפילין, שם דמיהן ומניחן עליו מיד, אם ירצה, שדבר מצוי הוא לקנות בכל שעה.

המסקנה המעשית שצריך לרשום את פרטי המציאה כדי שאם המאבד יבא אפשר יהיה להשיב לו.
בפועל משתמשים בתפילין ואם יצטרכו להשיב למאבד - קונים לו תפילין חדשות בערך התפילין שנמצאו.

למעשה ירשום אביך את פרטי המציאה - היכן ומתי מצא את התפילין וישמור את הפתק. אתה תניח את התפילין ותשמור עליהם. אם בעתיד, לאחר שהתפילין נשחקו או נפסלו יופיע לפתע המאבד וידרוש אותם, אז תקנו לו תפילין חדשות.