תפילות לילד קטן | מה עושים בקדושה?

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 27/03/19 23:44 כ באדר ב'

שאלה

בס"ד

שלום וברכה כבוד הרב, שבוע טוב ומבורך!

ראשית, אודה לך מאוד על-כך שאתה מקדיש מזמנך על-מנת לענות על שאלות, זה לא מובן מאליו!

שאלותיי הן:

1. איזו ברכה יש לברך בנטילת הידיים בבוקר: 'על נטילת ידיים', 'אשר יצר' או את שניהם?

2. כמה תפילות ילד קטן מגיל מצוות (בן 12) צריך להתפלל?

3. בשלחן ערוך, אורח חיים, הלכות תפילה, סימן קכה - דיני קדשה, סעיף א, כתוב: "אין הצבור אומרים עם ש"ץ נקדישך, אלה שותקין ומכונין למה ששליח ציבור אומר עד שמגיע לקדשה, ואז עונים הצבור קדוש."

למה הכוונה בלשתוק ולכוין למה ששליח ציבור אומר? והרי בבית-הכנסת שבו אני מתפלל, הצבור אומרים קדשה יחד עם הש"ץ בקול רם?

שוב אודה לך על-כך שאתה מקדיש מזמנך, זה לא מובן מאליו!

תודה, שתבוא הגאלה הקרובה במהרה בימינו, אמן כן יהי רצון!

תשובה

לשואל שלום,

תודה על המילים החמות. ברוך תהיה.

1. קודם כל על נטילת ידיים, לפניה אין לומר דברים שבקדושה. אשר יצר מברכים אחרי שמתפנים לשירותים.

במידה וממש בבוקר התפנית לשירותים, שטוף ידיך לאחריהם.

לאחר מכן גע ברגליך (כדי שתתחייב בנטילה לכל השיטות), טול ידיים, ברך "על נטילת ידיים".

ולאחר מכן "אשר יצר" + "א-להי נשמה".

אפשרות נוספת היא ליטול ידיים אחרי השירותים ולברך שתי ברכות- נטילת ידיים ואז אשר יצר.

(מקורות: פסקי תשובות או"ח השכמת הבוקר)

2. גיל 12 זה כבר ממש צמוד לגיל המצוות, לכן ראוי להתמיד בכל המצוות והתפילות במניין.

ואם קשה לו, ישתדל להתפלל את כל התפילות, וחלקן שלא במניין.

(מקור: גמרא סוכה מב,א | ריטב"א סוכה ב,ב)

3. על אף דברי השו"ע, המנהג בכל קהילות ישראל לומר את נוסח הקדושה יחד עם החזן. וכן להלכה ולמעשה.

(ילקוט יוסף סימן קכה | ט"ז שם ס"ק א | ביאור הלכה בשם האר"י)

בהצלחה רבה בכל אשר תפנה!