תפילה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 26/07/12 14:50 ז באב התשעב

שאלה

ביום ראש השנה נגזר על האדם הכל מראש

וביום כיפור נחתם ובעשרת ימי תשובה יכול לשנות את גזר הדין ע"י תשובה תפילה צדקה מעשים טובים

אם כך מה מועילה התפילה הרי הכל קבוע לאדם מראש אדם מבקש פרנסה זיווג הצלחה כל דבר הרי נקבע הכל מראש האם ע"י כוח תפילה ניתן לשנות?

אשמח מאוד גם לקבל מקורות לתשובה תודה רבה!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אני אישית לא חוקר בשאלות שנוגעות לדברים של מעלה. ממילא איננו מבינים את המהות האלוקית.
אני מאמין שלמעלה יש דין, יש דיין ויש השגחה.
ולנו יש תשובה ויש תפילה.

חטאתי - אעשה תשובה ויכופר לי.
יש לי בקשות מד' - אתפלל ואקוה שבקשותי יענו.
די לי בכך, לא משנה לי לחקור כיצד בדיוק הדברים פועלים.

אבל אני מכבד את רצונך לדעת, לכן אציע את המקורות הבאים שעוסקים בשאלה שלך:

שאלת דינו של אדם מובאת בגמרא (ראש השנה טז.) יש שם מספר דעות:
דתניא: 'הכל נידונים בראש השנה, וגזר דין שלהם נחתם ביום הכפורים - דברי רבי מאיר;
רבי יהודה אומר: הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם כל אחד ואחד בזמנו: בפסח - על התבואה; בעצרת - על פירות האילן; בחג נידונין על המים, ואדם נידון בראש השנה, וגזר דין שלו נחתם ביום הכפורים;
רבי יוסי אומר: אדם נידון בכל יום, שנאמר (איוב ז יח) ותפקדנו לבקרים [לרגעים תבחננו].
רבי נתן אומר: אדם נידון בכל שעה, שנאמר [19] לרגעים תבחננו'!?

למחלוקת זו נתנו פרושים רבים.
אני מציע כאן דברים של חב"ד שנאמרים על דמותו של 'רב המנונא סבא' שהתפלל על פרנסתו יום יום:
"אדמו"ר הצמח צדק מסביר כי שפע הפרנסה נקצב בראש השנה, כי בו חוזר האור של השנה הקודמת ומתמשך שפע ואור חדש לשנה הבאה.
ביום הכיפורים נקבע כמה יקבל כל אחד מתוך השפע, ולכן למרות שהשפע כבר נקצב ביום ראש השנה, יכול כל אדם בתפילתו לקבוע את אשר יקבל על ידי שיקבל חלק גדול או קטן מהחיות והאור הנשפע.
עם זאת, מכיון שהאור עצמו הוא אור רוחני, נאמר בגמרא כי פרנסתו של אדם נקצבת לו בכל יום ויום, שכן השפע היורד מלמעלה משתלשל מדרגה לדרגה עד לדרגות הגשמיות בכל יום ויום לפי מעשיו וכאמור בגמרא "אדם נידון בכל יום", ולכן אם האדם נוהג כראוי הוא יקבל את השפע הראוי לו שירד לכלים הנצרכים, ולא - ישאר השפע לעולם העליון"
מתוך
http://www.chabad.info/chabadpedia/index.php?title=רב_המנונא_סבא