תפילה אל מול צלמים

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 16/07/02 15:16 ז באב התשסב

שאלה

איך ינהג אדם הרוצה להתפלל לכיוון ירושלים ולמולו ניצבים צלבים או תמונות של עבודה זרה?

תשובה

"ויאמר אליו משה כצאתי את העיר" (שמות ט,כט) - "אבל בתוך העיר לא התפלל, לפי שהיתה מלאה גלולים" (רש"י). מכאן למד תרומת-הדשן שאין להתפלל במלון שיש בו עבודה זרה, ועדיף שיתפלל בדרך מאשר במלון. עוד למדנו שעצימת עיניים אינה מועילה במקרה כזה.

משום כך מי שמבעד לחלונותיו נשקפים כנסיות וצלמי שתי וערב, וחלונות אלו מכוונים כלפי ירושלים - לא יוכל להתפלל שם.

עצימת עיניים, או קיומו של האובייקט המפריע למעלה מגובה העיניים - המועילים בשעת הדחק למקרה של תפילה אל מול תמונות - אינם מועילים למקרה הנ"ל, שבו ניצבת עבודה זרה אל מול עיני המתפלל.

העצה היא אפוא לשנות את כיוון התפילה, אף שאינו לכיוון מקום המקדש, ובלבד שיכוון לבו לשמים. עצה זו עדיפה על תפילה בדרך כשהוא מהלך. ועדיף על כל אלו הוא לכסות את החלונות בוילונות כהים.