תענית יחיד - איחור לתפילה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 18/07/16 04:38 יב בתמוז התשעו

שאלה

****** אבי 18/07, שאלה 426 ******

שלום כבוד הרב,

כתוב בקיצור ש""ע ילקוט יוסף: סימן תקנ סעיף לב: הנמצא בתענית יחיד, ובמנחה נתאחר לבוא לבית הכנסת, והתפלל שמונה עשרה יחד עם החזרה של השליח צבור, כשיגיע ל""שומע תפלה"", יאמר שם עננו, אף על פי שעל ידי כך יפסיד אמירת מודים עם הצבור. וישתחוה באמצע הברכה באמירת ""מודים"" של השליח צבור.

להלן שאלתי.

סביר להניח שכאשר יתפלל ""חוננו"" בשומע תפילה, יסיים לפני שיגיע השליח ציבור למודים, וכשיגיע השליח ציבור למודים יהיה ברצה.

1. מה כוונת ההלכה, האם שבאמצע רצה כאשר שומע הוא מודים של השליח ציבור רק ישתחווה בלי לומר מודים וימשיך ברצה?

2. אם התשובה ל1 היא כן. אז כאשר יגיע למודים בעצמו, האם ישתחווה שנית?

3. אם התשובה ל1 היא שיגיד מודים, האם לאחר מכן יחזור מהיכן שעצר ברצה ויסיים, ואז ידלג על מודים שכבר אמר אותו?

תודה,

אבי

תשובה

1. נכון. הוא כורע ביחד עם הציבור. אבל לא אומר כלום, אלא ממשיך במקום שבו הוא נמצא, רק שזה צריך להיות באמצע ברכה, ולא בתחילתה או בסופה, כי רק באבות ובמודים תקנו להשתחוות בתחילתן ובסופן.
2. כן. זה לא נוגע לעניין הקודם, שהוא לא לפרוש מהציבור.
כל טוב