תלמוד תורה כנגד כולם

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 10/06/19 23:05 ז בסיון התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב

הרי ידוע שתלמוד תורה הוא כנגד כולם

כנגד בנית בית המקדש,כנגד הצלת נפשות (במידה ויש מי שיציל), וכדו'

אבל אני חושב שאולי זיכוי הרבים יותר

כי הרי עם אני מזכה את הרבים אז גם הזכות של הלימוד שלהם שלי וגם הלימוד שלי זאת הזכות שלי הרי זה נשמע יותר טוב

או לדוגמא עם אני מציל נפש יהודיה ואז הלימוד תורה שלו גם נחשב לי

זה לא כ''כ מובן הרי יש כ''כ הרבה דברים שווים יותר ?!

אז אם יש אברך שעמל בתורה יומם ולילה עיסקו גדול יותר מאדם הלומד וגם מזכה את הרבים??

ואם כן אז איך אפשר להבין את זה??

תשובה

בס|ד

שלום וברכה

עיין בדברי הרא"ש (פ"ב סי' ה) במסכת כתובות, על היחס בין ת"ת וגמילות חסדים, על מצווה בזמנה או שלא בזמנה. וכן יש לחלק בין שלבי לימוד, דהיינו בתחילת לימוד עדיף תלמוד תורה ואילו אדם שכבר למד הרבה שנים כאשר בא בפניו חסד מפסיק מתלמודו ועוסק בחסד. כך שנושא תלמוד תורה וגמילות חסדים יש בו הרבה פרטים ואין לענות אלא מתוך ידיעת הפרטים, אבל למרות שתלמוד תורה כנגד כולם זה עדיין לא אומר שאדם לא עושה מצוות אחרות ובתנאים אחרים.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ