תורת החסידות ותורת 'המתנגדים'

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 23/03/20 13:22 כז באדר התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב מזכה הרבים

רציתי לדעת מהי דרך עבודת ה' ע"פ החסידות

באשר יש את השונה לה בדרכה של 'המתנגדים לחסידות'

ובדבר זה ראינו שוני גדול מאוד ובהמון סיפורים כידוע.

ואני רציתי אחת ולתמיד לדעת מהם ההבדלים!

תודה רבה! רבה!

תשובה

שלום

ישנם מספר הבדלים בדגשים בלימוד, באמונה ובעבודת השם.

המחלוקות העקרוניות שמהן מסתעפות מחלוקות רבות אחרות הן אלה-

א. ישנה מחלוקת חמורה בנושא סוד הצמצום בקבלה.

ב. ישנה מחלוקת עד כמה יש להדגיש את הרגש בעבודת השם. לא האם אלא עד כמה.

ג. ישנה מחלוקת ביחס שבין תורה לתפילה בכמה היבטים.

ד. היתה מחלוקת בעבר ביחס לדרכים חדשות בעבודת השם לציבור הרחב. כיום פחות.

ככלל, הרב קוק זצ"ל כתב בשמונה קבצים שהחסידות באה לעולם על ידי הבעל שם טוב הקדוש על מנת לתקן סטיה שקרתה במקומות מסויימים בשל אירועים חיצוניים ובשל אירועים רוחניים שערערו במספר מקומות את היכולת לעבודת השם.

אך הדרך המרכזית הינה, שהאדם יקבל את עיקר דבקותו בהשם בלימוד עמל התלמוד, ובלימוד אמונה בעמקות, ואם יגיע לכך, גם קבלה בצורה מסודרת בדרך העיקרית שלה, שכיום היא דרכו של בעל הלשם הדורך בדרכו של רבינו הגר"א.

יחד עם זאת, טוב ללמוד תורה מכל הגוונים שבתוככי בית המדרש החסידי והליטאי, בצורה אחראית ובליווי של תלמיד חכם כך שתיבנה כראוי.

יפה לנו שיחת תלמידי הבעש"ט עם תורת תלמידי הגר"א.

בנוסף יש לזכור שיש נפשות שונות בישראל, וחסד עשה עימנו השם שנתן לכל אחד אפשרות לקבל אורות כפי יכולתו מדגשים שונים, וגישות שונות. ובלבד שהן בהמלצת גדולי ישראל שבכל דור.

כל טוב