תורה וחידוש

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 20/09/12 09:37 ד בתשרי התשעג

שאלה

שלום וברכה,

לאחרונה למדתי מכמה כיוונים שונים על סוגיות בתורה בהן העולם עבר התקדמות משמעותית, למשל בתחום המוסרי. דוג' לכך זה העבדות, שהתורה באה לווסת את מוסד העבדות והוציא ממנו את הטוב, אולם כיום העבדות אינה נפוצה משום שהעולם בדרגה מוסרית אחרת, ואין 'תאווה' כביכול לעבדות. תחום נוסף יכול להיות יחס לנשים, לימוד תורה לנשים וצניעות. שבעבר באמת האישה היתה יותר בבית, וכיום הנשים יוצאות, עובדות ולומדות. או יחס לגוי, שלפי התורה לא חייבים להשיב לו אבדה וכד'.

תורתנו הקדושה והנצחית שנכתבה בזמן מסויים מכילה את הדברים שמתאימים לכל התקופות, וגדולי הדור מתאימים אותה לתקופתינו , וזה התושב"ע (אם אני מבינה נכון).

העניין הוא שאני מבינה (ואשמח להבין אחרת) שבהרבה תחומים אין לנו מספיק פסיקה, כי אין בית דין גדול, ואנחנו כאילו מקיימים דברים שלא באמת רלוונטיים לחידושים של ימינו ולהתקדמות של העולם מבחינה מוסרית.

אשמח לשמוע את דעת הרב בנושא.

תודה רבה!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

זו שיטת הרב קוק. הוא הרחיב על כך את הדיבור במאמרים רבים.
להלן קישור לסקירה רחבה ויפה של שיטתו
http://www.yba.org.il/show.asp?id=41300