שקר

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 19/12/21 07:18 טו בטבת התשפב

שאלה

שלום כבוד הרב !

שיקרתי לגבי משהוא מסויים ואני מרגישה ככ רע עם עצמי מאז ורוצה לכפר על זה. אני לא יכולה לספר את האמת לאדם ששיקרתי לו כי זה יגרום לי לבושה עצומה וענקית והשקר הזה לא פוגע בו. אבל אני מפחדת שיתגלה כי זה יבייש אותי נורא. כיצד אוכל לכפר על זה ?

תשובה

שלום

היות ולדברייך וזה לא פגע בו, והיות וזה מאוד מאוד קשה לספר על כך, נראה לי שבהחלט אפשר לומר שהצד של בן אדם חברו לא קיים פה או לפחות שאת נחשבת אנוסה לגביו, ולכן התשובה והכפרה צריכות להיות במישור של 'בין אדם למקום', ולעניין זה צריך לעשות תשובה כמו שכותב הרמח"ל במסילת ישרים בפרק ד': "בהיות השב מכיר את חטאו, ומודה בו ומתבונן על רעתו ושב ומתחרט עליו חרטה גמורה דמעיקרא כחרטת הנדר ממש שהוא מתנחם לגמרי, והיה חפץ ומשתוקק שמעולם לא היה נעשה הדבר ההוא ומצטער בלבו צער חזק על שכבר נעשה הדבר ועוזב אותו להבא ובורח ממנו".

בהצלחה רבה