שנת שירות שניה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 21/07/11 14:18 יט בתמוז התשעא

שאלה

שלום הרב,

כרגע אני עומדת לסיים בע"ה שנת שירות שנה א'.

במשך כ-4 חודשים אני עוסקת בשאלה - מה לעשות בהמשך, אולם עדיין לא מצאתי תשובה.

אני מיואשת לחלוטין .. וכבר לא יודעת מה לעשות..

הזמן אוזל ועליי לקבל החלטה בימים הקרובים ממש..

האופציות הן:

1) שירות

2) מדרשה

3) שנת עבודה

ישנה אופציה נוספת של שילוב שירות עם מדרשה

נקודות קריטיות להחלטה:

1) אני מרגישה צורך =בחיזוק רוחני=.. לא מרגישה שמספיק התמלאתי מהתיכון

2) שנה לאחר מכן בע"ה אני רוצה ללמוד.

העניין הוא שאני אשלם את כל =הוצאות הכספיות= עבור הלימודים- לגמרי לבד.(כולל מעונות וכלכלה). ופרט לשכר שהרווחתי בשנה הנוכחית לא עומדים לרשותי מקורות כספיים נוספים.

3)בשנה הבאה עליי לעשות =פסיכומטרי= ואולי לשפר =בגרות 1=

4) אני מעוניינת ב=לימודי רפואה= בע"ה

5)בשנה הבאה אני רוצה לגור באיזור מסוים שאינו מקום מגוריי.

הנק' הזו היא מאד חשובה לי...

6) נק' חשובה מאד מאד מאד: בדקתי מס' מקומות שירות, אולם לא מצאתי מקום שהרגשתי אליו מחוברת דיו.

אומנם השנה הייתה לי שנה נהדרת שתרמה לעיצוב רב באישיות שלי,

אך אני תוהה אולי הסיבה היא בגלל שמיציתי ביני לבין עצמי את הנושא של שירות לאומי ... ואולי נאי לא מספיק מוכנה להודות בזה...

ואולי לעשות עוד שנת שירות יהיה משהו מסוים של לימרוח את הזמן.

אני רוצה להסתייג מעט ממה שאמרתי- זה ברור לי שבנות שירות עושות עבודה נהדרת ומאומצת מאד, אך משהו בי מרגיש שהוא רוצה משהו אחר.. או שאולי לא? אני כבר מבולבלת.. שהרי בסה"כ השנה הזו גרמה לי להרגיש מצוין ולהתגבר על קשיים שהיו לי בעבר.

הענין הוא כזה:

לדעתי, לא מומלץ לדחות את הלימודים מעבר לשנה אחת

כלומר, עליי לדאוג להגשמת כל השאיפות הנ"ל בשנה 1

מעבר לזה, אילו לא אעשה שנת שירות(אומנם זה לא השיקול המניע שלי) אצטרך לשלם נסיעות.

אני ממש צריכה כסף

וממש מרגישה צורך בחיזוק הבניין התורני שלי

ומצד שלישי- אני תוהה מה יקרה אילו אדחה את הלימודים בשנה נוספת מעבר לשנה הבאה- כדי שאספיק לעשות את כל הנ"ל.

אנא עזור לי להחליט בצורה מושכלת שתיטיב לי ולעמ"י.

קשה לי עם כל המורכבות הזו

אני ממש מקווה אי פעם אגיע להחלטה..

תודה לך!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

החוק במדינת ישראל קובע שירות צבאי לכל צעיר בגיל 18 ומשחרר את הבנות הדתיות מהשרות הצבאי. לכן מצד החוק אין לך כל חובה.
בנות דתיות רבות מעוניינות להרגיש שהן נושאות בנטל החברתי - לאומי כמו חברותיהן שמשרתות בצבא - ולשם כך הוקמו מסגרות של שרות לאומי.
אני מדגיש את ההבדל בין שרות על פי חוק ובין שרות על פי מצפון, מפני שהחוק אינו בידיים שלנו. כאשר אנחנו נדרשים לפעול על פי חוק, עלינו לציית לחוק, אין לנו בחירה בכך. אבל המצפון הוא כן בידיים שלנו. אנחנו מחוייבים כלפי המצפון שלנו ופועלים על פיו מתוך בחירה אישית.

אם את מתכוונת ללמוד רפואה, ודאי אפשר לראות בעשייתך כרופאה שרות לאומי חיוני למדינה. לכן אם תוותרי על שנת שרות שניה ובמקום זאת תכיני את עצמך ללימודי רפואה - זה מאוד מתאים למצפון הפנימי שלך לשרת את המדינה.

אפשר לחזק את נקודת המבט הזאת בכך שאפילו הצבא מעדיף לדחות שרות צבאי ואף לממן את מי שמכוונים ללמוד רפואה (ומקצועות נוספים שמועילים לצבא) - לשם כך קיים המסלול של 'עתודה אקדמאית'.

כדי להרגיש יותר שלמה עם עצמך, את יכולה להחליט כבר עכשיו שכאשר תזכי להיות רופאה לא תשכחי את חובת השרות שקבלת על עצמך - ותמצאי את הדרך לשלב את מקצועך בדאגה לטובת העם והמדינה.

את יכולה בלב שלם להחליט ששנה הבאה היא הכנה ללימודי רפואה - תשקיעי בפסיכומטרי ובפרנסה וחסכון כספי לקראת הלימודים.

באשר להתחזקות הרוחנית - אם תתגוררי ביישוב כמו ירושלים תוכלי לסדר לעצמך שעור או שניים בכל ערב כך שגם הצד הרוחני יקבל את חיזוקו.

בהצלחה!