שמירת שבת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 28/07/13 15:13 כא באב התשעג

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב,

רציתי לשאול משהו בקשר לשמירת שבת..

למה לנסוע,לראות טלווזיה,להיות במחשב,לדבר בפלאפון,להדליק אור וכו'' נחשב לחילול שבת?פעם לא היו את כול הדברים האלו..אז מי החליט שלעשות את כול הדברים הללו זה נקרא לחלל שבת?

תודה.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

לשמירת שבת יש כללים ברורים: שלושים ותשע עקרונות של הדברים האסורים בשבת (קוראים לזה: 'ל"ט אבות מלאכה'). כאשר יש דברים חדשים, כמו נסיעה במכונית או הדלקת אור - החכמים בודקים מה קורה בדיוק בשעה שמכונית נוסעת = פעולת המנוע, ההילוכים, החשמל של המכונית וכד', כך גם בודקים מה בדיוק מתרחש כאשר מדליקים אור = נסגר מעגל חשמלי, במנורה נוצר אור...
החכמים בוחנים עד כמה הפעולות הללו שייכות ל-'שלושים ותשע אבות מלאכה' ובהתאם לכך מחליטים מה מותר ומה אסור.
מותר למשל, להשתמש במקרר בשבת, מותר להזיז מאוורר פועל בשבת. אנחנו נעזרים במכשירים מיוחדים לשבת כמו 'שעון שבת' או פלטה ומיחם מים לשבת.
ההגדרות ההלכתיות מורכבות (מלבד 'אבות מלאכה' יש גם 'תולדות') לכן יש דברים שאסורים לכולם אבל מותרים בתנאים מיוחדים כגון לאנשי ביטחון או לבתי חולים וכד'