שמירת העיניים

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 14/05/09 21:56 כ באייר התשסט

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב!!!

לבן דוד שלי נולד בן.

המשפחה היא חלונית, והם עושים את הברית באולם.

אני יודע מראש שיבואו לשם נשים שאינן צנועות.

האם מותר לי ללכת לברית?

נ.ב הברית מחוץ לעיר

תשובה

שלום

הראוי הוא שהאדם ינהיג את המציאות ולא שהמציאות תנהיג את האדם.
על כן ראוי ללמוד לשלוט ביצר ככל הניתן, כך שהעיינים יהיו בשליטת הרצון, ולא הפוך.

אמנם, אם אתה מעריך שקרוב לודאי שהיצר יגבר עליך ואתה תביט בנשים שאינן צנועות בכוונה או שתהרהר הרהור אסור, אין ללכת לשם, שהרי הרהור כזה הוא איסור תורה ואביזרייהו דעריות שמוסרים עליהם את הנפש. גם אם המשפחה לא תבין, עדיין אסור ללכת. כמובן, יש להסביר בנעימות מדוע.

אך אם אתה מעריך שאתה יכול להיות בברית ולהתרכז בדברים החיוביים, ולא להרהר בדברים אסורים, מותר ללכת. ואם ראית במקרה אשה שאינה צנועה ואתה לא מהרהר בה ולא ממשיך להסתכל, אין בזה איסור, שהרי לא תרת אחרי עינך וליבך.

אם יש לך ספק, מותר לך ללכת, כפי שנוהגים רבנים המחתנים זוגות שאינם שומרים על צניעות הלבוש במהלך החתונה, שכן אתה עוסק במצווה ועל זה נאמר ´שומר מצוה לא ידע דבר רע´ ופירשו בגמרא שאין מבשרין אותו בשורות רעות. וכן ´שומר פתאים ד´´, ופירשו בגמרא שד´ משמר אותו כיוון שעוסק במצווה.

כמובן זה לא תקף אם קרוב לודאי שיחטא, אך בספק יש לזה ערך, כדברי הגמרא בסנהדרין.

אמנם יש לזכור שבמצב כזה יש להקפיד שלא להכשל בראיה של דברים שאינם צנועים, וכדאי שלא לעמוד בתוך הקהל הצפוף.

מזל טוב