שם משפחה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 15/02/02 17:26 ג באדר התשסב

שאלה

שלום רב,

אני עורכת מחקר על דפוסי שינוי שמות משפחה בישראל, במסגרת השלמות לדוקטורט באוניברסיטת חיפה, בחוג לתולדות ישראל.

אני מבקשת לקבל מידע בדבר דעת ההלכה על חשיבות שם המשפחה בכלל ועל שינוי שם המשפחה בישראל, לפני ואחרי קום המדינה.

בכבוד רב

רחל בליט

תשובה

בס"ד

אין שום משמעות לשם משפחה בעם ישראל ואצל הספרדים הוא בכלל לא היה מפותח.

בהלכה אין לו משמעות ואפשר לראות את זה משמות גיטין ששם לא מזכירים כלל את שם המשפחה אלה שם פרטי. גם בתפילה על מישהו מזכירים הספרדיים - "עבדך בן אמתך" והאשכנזים "שם בן אב". כך בעליה לתורה כך בכל מקום שנוגעים בעצם השם עצמו של האדם.

אגב - גם מקובלים הרואים למרחוק ורוצים לראות את מצבו הרוחני\רפואי\נפשי של האדם שאינו מול עינהם משתמשים בשם בן אמא ולא בשם משפחה.