שכר ועונש בעולם הדתי לעומת החילוני

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 14/11/21 14:43 י בכסלו התשפב

שאלה

שלום כבוד הרב,

רציתי לשאול לחילוני שלא גדל על תורה ומצוות לא ברורה חומרת אי קיום המצוות, או טוהר המידות כמו לאדם דתי.. במילים אחרות רק כשהתקרבתי לדת הבנתי כמה המעשים שלנו חוזרים אלינו ומשתקפים כמו מראה. האם שופטים אדם דתי וחילוני / האם השכר והעונש הוא אותו הדבר?

תשובה

שלום

שאלת שאלה חשובה

והתשובה היא - בוודאי שלא.

בכלל אי אפשר להשוות בין שני בני אדם, מכיון שכל אחד נמדד לפי המצב המיוחד שלו - איפה הוא גדל? מה הוא למד? מה הן התכונות שלו? עם מה הוא מתמודד? וכך הלאה.

בוודאי ובוודאי שישנו הבדל משמעותי האם אדם עובר על דבר באונס, כלומר שמעולם כלל לא למד שהדבר אסור, או בשוגג, כלומר ששכח, או במזיד מתוך תאווה והתמודדות, או במזיד מתוך רצון להזיק, או במזיד בכווה להכעיס את בורא עולם. וכמובן שבין כל האפשרויות הללו יש עוד הרבה אפשרויות ביניים.

לכן בוודאי שבדין האמת של בורא עולם הכל נלקח בחשבון, כולל העובדה שהאדם לא ידע על עצם האיסורים או על חומרתם.

והכי חשוב הוא, שבפלא הנפלא הזה שקרוי 'תשובה' יש כח לתקן הכל, אפילו את הדברים הכי חמורים שנעשו בכוונה הכי נוראית, וקל וחומר דברים קלים מזה.

לכן אין ייאוש בעולם כלל, כי כל עוד הנר דולק אפשר לתקן, וכל עוד נשמת חיים שוכנת בגוף האדם, הוא יכול לתקן, להתקדם ולהתעלות.

כל טוב ובהצלחה רבה