שירה בתפילה

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 30/04/02 11:15 יח באייר התשסב

שאלה

בס"ד

שלום הרב,

ברצוני לדעת מה דין שירת הציבור במקומות מסוימים בתפילה, האם היא מהוות הפסק או לא?

א. בקדושה, האם מותר לחזור שוב על הקטע, בשירה כמובן?

ב. בקדיש שבין גאולה לתפילה כמו בערבית שבשבת למשל, אחרי שכבר אמרתי את "ושמרו בנ"י" וגו', מותר לי לשיר שוב "ושמרו בנ"י" וגו', או לחזור על חלק מהפסוק בשירה?

בכבוד רב,

הראל.

תשובה

ב"ה מוצאי שבת קדש פרשת בהר- בחוקותי תשס"ב

להראל שבוע טוב!

שירה בציבור בתפלה אינה מהווה הפסק, אלא היא מפארת את התפילה, ולעיתים היא מועילה לציבור להתרכז יותר בתפילה.
ב. בקדושה מעיקר הדין הציבור צריך לומר רק את הפסוקים המרכזיים: קדוש, ברוך, ימלוך, ואילו החזן את קטעי הביניים. ברור שהחזן יכול לשיר אותם במקום לאמרם, אבל אין מניעה שהציבור ישיר עמו. רצוי שמלכתחילה ישירו ביחד, במקום שהציבור יאמר ואחר כך כולם ישירו, כיון שקטעים אלו מיועדים לחזן מעיקר הדין , אין צורך שהציבור יאמרו אותם לפני כן.
ג. גם לגבי אמירת "ושמרו" רצוי להנהיג שאם רוצים לשיר, ישירו כולם ביחד מלכתחילה, ולא יאמרו בלחש ואחר כך ישירו, כיון שלגבי אמירת "ושמרו" הגר"א החמיר שלא לאמרו כלל בגלל הפסק בין גאולה לתפילה, שאמנם אנו מוסיפים ברכה בערבית, אבל מעבר לזה הוספת פסוקים לדעתו מהווה הפסק. ברוב הקהילות לא החשיבו אמירת "ושמרו" להפסק, אבל נלע"ד שאין צורך לומר פעמיים ולכן רצוי שכולם יאמרו פעם אחת או באמירה או בשירה משותפת.

יהי רצון שנזכה ללויים בדוכנם במקדש, שישירו את שירתם עם הקרבת הקרבנות בב"א.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת