שיכפול גנטי בהלכה

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 15/04/02 12:10 ג באייר התשסב

שאלה

א.האם יש בפיתוח שיכפול גנטי פגיעה בעצם האמונה בבורא עולם?

ב.והאם יש לראות בטכנולוגית של שיכפול בני-אדם אסור בבריאה?

אם אתה יכול תענה לי בבקשה

תשובה

ב"ה י"ד אייר תשס"ב

ליצחק שלום!

כל טכנולוגיה אינה פוגעת באמונה בבורא העולם. אנו מאמינים שהקב"ה נתן חכמה לבני אדם, כך אנו אומרים שלוש פעמים ביום: "אתה חונן לאדם דעת", ב"ה בדורות האחרונים נפתחו מעיינות חכמה, והאדם הגיע להשגים כבירים בכל התחומים. בודאי שהאדם צריך להשתמש בחכמה זו בצורה שתועיל לפיתוח העולם ושכלולו, ולא לפגוע בעולם. טכנולוגיה עלולה להיות הרסנית, לפגוע בבני אדם בטבע, בבעלי חיים ובצומח, והאדם חייב לרסן את עצמו.
גם לגבי שיבוט גנטי קיימת בעיה של התערבות האדם במעשה בראשית, זו גם הסיבה לדעת הרמב"ן בפרשת קדושים לאיסור כלאיים, ולכן יש להגביל את כל העיסוק בתחום הגנטי לצרכים רפואיים של טיפול במומים וכיו"ב, ולא ליצירת בני אדם.המדענים חייבים לקבל על עצמם כללים אתיים בעבודתם, אחרת הם עלולים להמיט אסון על העולם. הנצי"ב בפרשת נח מסביר שזה היה חטאם של דור המבול, שבחכמתם הרביעו מין בשאינו מינו, ואותם יצורים משונים לא נכנסו לתיבה, הם היו הסמל של הסיבה שבטיה הגיע המבול לעולם, לדעת הנצי"ב אלו הם הדינוזאורים שמוצאים כיום במעמקי האדמה.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת