שידוכין

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 22/11/09 19:52 ה בכסלו התשע

שאלה

שלום

אני רווק בן 25, רציתי לשאול מה היחס הנכון לדברי הרמב"ם בהלכות תשובה:

"וכיצד היא האהבה הראויה הוא שיאהב את ה' אהבה גדולה יתירה עזה מאוד עד שתהא נפשו קשורה באהבת ה' ונמצא שוגה בה תמיד כאלו חולה חולי האהבה שאין דעתו פנויה מאהבת אותה אשה והוא שוגה בה תמיד בין בשבתו בין בקומו בין בשעה שהוא אוכל ושותה יתר מזה תהיה אהבת ה' בלב אוהביו שוגים בה תמיד כמו שצונו בכל לבבך ובכל נפשך והוא ששלמה אמר דרך משל כי חולת אהבה אני וכל שיר השירים משל הוא לענין זה".

האם אמנם זו ההרגשה שאמורה להתקיים כלפי האישה לה אדם מעוניין להינשא, ואחרת כנראה שזה לא שייך?

תשובה

בס"ד
1. הכתוב כאן הוא משל לאהבת השם. הנמשל, עקר הדיון אינו באהבת אישה אלא באהבת השם. ולעולם משל לא יהיה זהה לנמשל.
2. גם במשל, הרמב"ם לא מדבר על אהבה כלפי אישה שאדם מעונין להנשא לה. אלא על אהבת איש לאישה אפשר בהחלט שהיא אשתו כבר מספר שנים.
3. האהבה לא חייבת להגיע לשיאה כבר לפני החתונה, החיים המשותפים יחד אחרי החתונה, עם הרבה הערכה וכבוד הדדי, מעשירים ובונים את האהבה ומביאים אותה לשיאים נוספים - הגברת ההאהבה היא אתגר לזוג הנשוי לאורך כל חייהם.
4. בכל מקרה הרמב"ם מדבר כאן על "חולה חולי האהבה". כאשר מתארים מציאות מסוימת כ-'מחלה' - סימן שרואים בה חריג. כלומר שגם לדעת הרמב"ם המצב הנורמאלי המקובל הוא של אנשים שאינם חולים חולי האהבה.