שיבוט

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 21/01/02 01:35 ח בשבט התשסב

שאלה

שלום!

אנחנו במסגרת שיעור ביולוגיה עושים עבודה בנושא "רפואה והלכה" וצריכים לחקור על נושא ההנדסה הגנטית.

חברתי ואני בחרנו את השאלה הבאה:האם ההלכה רואה הבדל בין שיבוט לצורך רפואה לשיבוט לצורך אינטרסים אישיים? (הנאה, שיבוט ילד חדש כמו ילד שנהרג וכו,,,)

רציתי לבקש שתענו על השאלה שתעזור לי לכתוב את הפן ההלכתי בעבודה.

תודה רבה

אהובה

תשובה

בס"ד

כמו שלמדתם "שיבוט" הוא התערבות במהלך ההיוצרות של העובר שגורמים לתא הראשוני להתפצל לשנים ואז יש לנו שני עוברים מתא אחד או מקבוצת תאים אחת.

התערבות במהלך הטבע מותרת כרפואה ולא למטרות משחק וכבוד וכד'. אנחנו יודעים מנסיון כי כל התערבות של האדם בטבע יכולה להביא ברכה ויכולה להביא קללה. רק אלוקים יודע בדיוק מה היא ההשפעה של כל מעשה שלנו ואנחנו יכולים לעשות טעויות גולריות שיכולות לפגוע בעתיד של כדור הארץ שלנו.
לכן צריך הרבה זהירות ותפילה ועבודה בנושאים כל כך רגישים מתוך אחריות לאומית ולא מתוך אינטרסים. ממש כמו שמכניסים לעבודה בכור גרעיני אנשים נקיים מאינטרסים ונאמנים לעבודה ולאחריות ציבורית - כך בנושא הזה.

מקור הלכתי לזה אפשר למצוא ב:
The Ethics of Cloning - Daniel Eisenberg, M.D.
שכפול גנטי, הרב י. שילת, תחומין יח עמ' 137.
שיבוט גנטי, הרב י. שפרן, תחומין יח עמ' 150.