שחרית בתשעה באב

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 09/07/02 13:41 כט בתמוז התשסב

שאלה

לכבוד הרב שלום !

רציתי לדעת מה עושים בתפילת שחרית של תשעה באב , האם יושבים על הרצפה בזמן התפילה או לא ?

תשובה

בס"ד

בשחרית יושבים על הרצפה.

יש אצל הספרדים שני מנהגים בסיסים בענין התפילה.

המנהג הרגיל הוא ללבוש טלית ותפילין בבית לפני התפילה ולברך עליהם, לומר קריאת שמע ולחולצם, ואחר כך הולכים להתפלל בבית הכנסת ללא טלית ותפילין. אחרי התפילה מוציאין ס"ת קוראים ההפטרה ואחר כך אומרים איכה וקינות, "אשרי", "ואתה קדוש". ומסיימים התפילה עם "פיטום הקטורת" ו"עלינו לשבח וכו'" ולא משנים מאומה מסדר התפילה \שו"ע תקנה סע' א. כה"ח שם ס"ק ד. בא"ח שם כה\.

מנהג חסידי בית אל הנוהגים ע"פ דברי האר"י ז"ל להתפלל בציבור את כל התפילה כרגיל בטלית ותפילין ועולים הכהנים לדוכן ומוציאים ס"ת וקוראים ומפטירים כדלהלן ומחזירים הספר למקומו אחרי הקריאה. ויש שמחזירים אחרי קדיש "תתקבל". ורק אחר "עלינו לשבח" מסירים את התפילין ואומרים "שירת האזינו" איכה וקינות ולבסוף אומרים קדיש "דהוא עתיד". ויש בתי כנסיות רבים שנוהגים כמותם \עיין כה"ח שם ס"ק ד\.

האשכנזים נוהגים כדעת הרמ"א שבעקרון הוא כמו המנהג הרגיל המובא לעיל רק שאין אומרים בתפילה "קדיש תתקבל" ולא "אל ארך אפיים" לא "למנצח" ולא "פיטום הקטורת" \שו"ע תקנט ס"ע ד משנ"ב ס"ק יט כ\.
יט.