שושלת האדם והתפתחות האנושות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 13/01/12 16:10 יח בטבת התשעב

שאלה

בס"ד

שלום רב,

רציתי לשאול שאלה על התפתחות האנושות,

ידוע לנו מן המקרא כי לאחר קין והבל נולדו לאדם וחוה עוד בנים ובנות,

כדי להמשיך את התפתחות האדם הם בוודאי נאלצו לבצע גילוי עריות,

לאחר המבול ומחיקת האנושות נשארו רק בניו של נוח,מספר מצומצם מאוד של אנשים,ובתוכם מספר מצומצם אף יותר של בנות,

השאלה שלי מתחלקת לשניים

1.איך התפתחות האנושות בדרך שבה היא מתוארת מתיישבת עם גילוי העריות (שגורם לפגמים גנטיים חמורים ולפיגורים וליקויים כאלה ואחרים )

2.בתקופה יותר מאוחרת,איך בניו של ישראל כשעלו למצריים התרבו (בהקשר לפרשת השבוע,פרשת שמות) אם הם היו צריכים לשמור על אחידות העם,

אודה לכם אם תענו במהרה ,שאלה זו מטרידה אותי

בברכת שבת שלום

תשובה

בס"ד
שלום רב,
אכן כוונת לדעת גדולים. הרב דוד צבי הופמן מביא את דעת חז"ל שמתבטאת ברש"י ויקרא ד"ה "חסד הוא": קין נשא את אחותו.

להלן הדברים המפורטים:
בספר בראשית פרק ד' פסוק יז כתוב "וידע קין את אשתו ותהר ותלד..."
בפרושו לפסוקים אלו מעיר הרב ד"צ הופמן http://www.daat.ac.il/daat/tanach/hofman/hof_br04.pdf "לא נאמר לנו מנין לו אשה לקין?
לפי חז"ל (סנהדרין נח:) לקח את אחותו לאשה, דבר שכמובן היה מותר בראשית תולדות האדם".
הוא מפנה אל פרוש רש"י לויקרא כ; יז:
"ואיש אשר יקח את אחתו בת אביו או בת אמו וראה את ערותה והיא תראה את ערותו חסד הוא ונכרתו לעיני בני עמם ערות אחתו גלה עונו ישא".
שם כתוב ברש"י בד"ה 'חסד הוא':
"ומדרשו: אם תאמר קין נשא אחותו, חסד עשה המקום לבנות עולמו ממנו, שנאמר (תהלים פט ג) עולם חסד יבנה".

באשר להערה שלך על נזקים גנטיים: אפשר לשאול זאת כבר על נישואי אדם וחוה – הרי להם היה מבנה גנטי זהה... התשובה פשוטה: מי שברא כל אלו וברצונו ציווה עליהם "פרו ורבו", הוא שמר אותם מכל נגע ומחלה שעלולים לבא כתוצאה מנישואים של קרובי משפחה.

באשר לבני יעקב, הכתוב מספר בפרוש שהם מתחתנים עם בנות נכריות:
יהודה -
(בראשית לח; ב) "וירא שם יהודה בת איש כנעני ושמו שוע ויקחה ויבא אליה".
יוסף -
(שם מא; מה) "ויקרא פרעה שם יוסף צפנת פענח ויתן לו את אסנת בת פוטי פרע כהן אן לאשה ויצא יוסף על ארץ
מצרים".

הם שמרו על אחידות העם בכך שדאגו לשאת נשים שיאתו לקבל על עצמם את דרך ישראל (מעין 'גיור') ובכך שחנכו את בניהם ללכת בדרכי אבות.