שאלות..

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 09/12/11 12:20 יג בכסלו התשעב

שאלה

ב"ה,

שלום וברכה,

אני מצרף תשובות,

לא הספקתי הכל,

אשתדל להשלים,

בברכה,

דני ארגמן

ברצוני לשאול מספר שאלות שמטרידות אותי בזמנן:

1)האם מותר למרוח לובלו בשבת(שפתון עם צבע לשפתיים יבשות וגם לא)?

2)האם מותא למרוח קרמים למינהן בשבת(קרם ידיים,שיער,פנים..)?

3)אני רוצה להתחיל לברך ברכה אחרונה אך אני לא יודעת מתי ?מה? ואיזה כמות?

4)האם חובה לאכול סעודה 4 כמו סעודה 3 בשבת?

5)מה מברכים על מרק ירקות שבו נמצא נוזל המרק,ירקות,חומוס וכד׳..?

6)מה מברכים על מוזליוגורט(מאכל-מוזלי,יוגורט,צימוקים,פירות,צימוקים,דבש)?

7)איך מברכים על עוגה שבתוכה נמצאים למשל צימוקים,שוקולד גרוס,אגוזים וכו׳?

8)נוגע לי שכל דבר שאוכלים עם לחם בארוחה, הלחם פותר מברכה, אז אני צרי לברך על סלט,חמין למשל בארוחה כמו כקינוח כיוון שאני לא אוכלת עם לחם אותם?

9)מה לעשות אם מכונית עוברת בשבת עם שירים? לסתום אוזניים או לא להיתייחס?

10)יש לי משו בראש שאני לא מסוגלת להפסיק לשים עיפרון מחוץ לעיין בשבת ואני לא מסוגלת להפסיק כי אין לי בטחון בלי ואני לא מרגישה בנוח ואני יודעת שזה חילול שבת..מה לעשות?

11)פעם שמעתי שמותר לנשים ב20 דקות הראשונות של שבת לעשות מלאכות..מה הכוונה?

12)במשפחה הגדולה יש סטיגמה להאמין באמונות טפלות ואני רוצה להוריד את זה מהראש שלי ולא להאמין..מה לעשות זה בראש ו..קשה להפסיק?

וגם אמרו לי שזה בא מהתורה שהיו עושים כך וכך באמונות אלו..

13)האם מותר לי לעזור ולייעץ לאנשים שרוצים עזרה אך זה לא טוב ז״א שלמשל מישהי בת 13 רוצה עזרה עם החבר שלה וכאלה..אך אני עדיין עוזרת וזה טוב..אבל מצד שני לא נראלי שאם אני לא יעזור הם יפסיקו..ואם אני יכוון אותם לטוב אז הם לא יבקשו ממני עזרה ואני כן רוצה לעזור לכל אחד כן הוא..מה לעשות?

14)איזה לשון הרע מותר שהוא לטובה? ז״א נגידלדבר עם מישהי לעזור לאותה אחת ואני משתפת אותה במשו לא טוב של אותה בת כידי שהיא תעזור, זה מותר? ואם היא לא רוצה לעזור לי ואני סיפרתי לה כבר..מה זה נקרא ומה לעשות?

15)האם מותר לקלף מדבקה מחפץ כל שהוא..?

16)בבקשה הסבר לי מהו המשפט״לצורך אוכל״?

ונודע לי מרב בב״ס שבעוגה ומעליה קצפת ורשום עליה משו אסור לאכול מהכתב בשבת...ושאלתי מישהו אחר והוא אמר שזה לצורך אוכל ומותר..מה הדין פה ולמה כל אחד אומר משו שונה?

17)האם מותר לנקות

תשובה

שלום כבוד הרב!
ברצוני לשאול מספר שאלות שמטרידות אותי בזמנן:
1)האם מותר למרוח לובלו בשבת(שפתון עם צבע לשפתיים יבשות וגם לא)?
אסור.
2)האם מותר למרוח קרמים למינהן בשבת(קרם ידיים,שיער,פנים..)?
אסור. אם הקרם נוזלי מותר אם אין כוונה להוסיף ברק לעור.
3)אני רוצה להתחיל לברך ברכה אחרונה אך אני לא יודעת מתי ?מה? ואיזה כמות?
ברכה ראשונה מברכים על כל כמות.
ברכה אחרונה:
על מאכל מברכים על כמות של כזית = נפח 28 סמ"ק = נפח קופסת גפרורים.
על משקה מברכים ברכה אחרונה על רביעית = 86 סמ"ק = פחות מחצי גביע אשל.
על עוגיות וכד´ מברכים על המחיה.
על פירות שבעת המינים מברכים על העץ ועל פרי העץ.
על שתיה חוץ מיין, מוצרי חלב, ביצים, בשר ירקות ושאר פירות – נפשות.
כל הברכות האלה מופיעות בסידור וכן בסוף הברכון.
4)האם חובה לאכול סעודה 4 כמו סעודה 3 בשבת?
צריך לאכול גם סעודה רביעית, אבל מספיק כזית, פת, ואם לא אז מזונות, ואם קשה אז תבשיל, או פירות.
5)מה מברכים על מרק ירקות שבו נמצא נוזל המרק,ירקות,חומוס וכד׳..?
בורא פרי האדמה.
6)מה מברכים על מוזליוגורט(מאכל-מוזלי,יוגורט,צימוקים,פירות,צימוקים,דבש)?
7)איך מברכים על עוגה שבתוכה נמצאים למשל צימוקים,שוקולד גרוס,אגוזים וכו׳?
בורא מיני מזונות.
8)נודע לי שכל דבר שאוכלים עם לחם בארוחה, הלחם פוטר מברכה, אז אני צריכה לברך על סלט, חמין למשל בארוחה כמו כקינוח כיוון שאני לא אוכלת עם לחם אותם?
אם נטלת ידים וברכת המוציא, לא מברכים על שאר המאכלים גם אם לא נאכלים ממש עם לחם,
ואם זה פרי לקינוח – מברכים.
9)מה לעשות אם מכונית עוברת בשבת עם שירים? לסתום אוזניים או לא להיתייחס?
לא להתכוון להנות.
10)יש לי משו בראש שאני לא מסוגלת להפסיק לשים עיפרון מחוץ לעיין בשבת ואני לא מסוגלת להפסיק כי אין לי בטחון בלי ואני לא מרגישה בנוח ואני יודעת שזה חילול שבת..מה לעשות?
בשבת אסור לצבוע בעיפרון, תצבעי קצת לפני שבת שיחזיק יותר זמן,
לצורך הביטחון תחפשי משהו ללא חילול שבת.
11)פעם שמעתי שמותר לנשים ב20 דקות הראשונות של שבת לעשות מלאכות..מה הכוונה?
בהדלקת נרות אישה מקבלת שבת ואסור לעשות מלאכה.
אינני יודע למה הכוונה.
12)במשפחה הגדולה יש סטיגמה להאמין באמונות טפלות ואני רוצה להוריד את זה מהראש שלי ולא להאמין..מה לעשות זה בראש ו..קשה להפסיק?
וגם אמרו לי שזה בא מהתורה שהיו עושים כך וכך באמונות אלו..

אמונות טפלות כשמן – כך הם , טפלות ללא טעם, ה´ נתן לאדם שכל וגם הדרכות של תורה ולא צריך להאמין בדברים ללא יסוד.

13)האם מותר לי לעזור ולייעץ לאנשים שרוצים עזרה אך זה לא טוב ז״א שלמשל מישהי בת 13 רוצה עזרה עם החבר שלה וכאלה.. אך אני עדיין עוזרת וזה טוב..אבל מצד שני לא נראה לי שאם אני לא יעזור הם יפסיקו.. ואם אני יכוון אותם לטוב אז הם לא יבקשו ממני עזרה ואני כן רוצה לעזור לכל אחד כן הוא.. מה לעשות?
14)איזה לשון הרע מותר שהוא לטובה? ז״א נגיד לדבר עם מישהי לעזור לאותה אחת ואני משתפת אותה במשהו לא טוב של אותה בת כדי שהיא תעזור, זה מותר? ואם היא לא רוצה לעזור לי ואני סיפרתי לה כבר..מה זה נקרא ומה לעשות?
15)האם מותר לקלף מדבקה מחפץ כל שהוא..?
16)בבקשה הסבר לי מהו המשפט ״לצורך אוכל״?
ונודע לי מרב בב״ס שבעוגה ומעליה קצפת ורשום עליה משו אסור לאכול מהכתב בשבת...ושאלתי מישהו אחר והוא אמר שזה לצורך אוכל ומותר..מה הדין פה ולמה כל אחד אומר משו שונה?
17)האם מותר לנקות אבק בשבת כי זה מפריע?
18)האם מותר לנפח בלון בשבת ללא קשירה..אחי הקטן אוהב לנפח ככה סתם ..יש בזה בעיה?
ובלון זה לא מוקצה? כי הוא יכול להיתפוצץ או להיפגם או משו בשבת..
19)בלילות שאני הולכת לישון אחרי 00:00, אני עדיין צריכה לומר קריאת שמע?
כן, בלי ברכה.
20)האם מותר לטאטא בשבת?
21)האם מותר לנקות את השולחן בשבת ע״י סמרטוט רטוב ולא לסחוט אח״כ ולנגב אח״כ במטלית יבשה?
22)מה הבעיה בשקוץ׳ של הכלים בשבת? ואם קונים 2 אחד לשבת ואחד ליום חול?
הבעיה היא סוחט, ולא יעזור שניסקוצ´ים, צריך ליפה מניילון שלא סופגת מים.
23)עד מתי אפשר להיתפלל ברכות השחר, תפילת שחרית ?
24)האם מותר להסיר איפור בשבת ?
25)יש על מיני אמונות בקשר לצמח המבמבוק..ויש לי כזה בחדר. .להשאירו?
אין שום בעיה.
26)האם מותר ללמוד ביולוגיה בשבת? ולמה?
מחלוקת, יש מתירים ויש אוסרים.

תודה רבה מהראש!