שאלות. תודה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 24/03/13 02:30 יג בניסן התשעג

שאלה

שלום לרב

רציתי, בבקשה, שתעשה לי קצת סדר בבלאגן

דבר ראשון בקשר לפסח-

מדוע יש "חג שני"? מדוע חוגגים אותו ומתי הוא יוצא השנה? (באילו ימים?)

דבר שני-

ידוע לי שישנם כמה זמנים בשנה של אבל.

לגבי ספירת העומר- ממתי מתחילה הספירה ועד מתי?

מדוע סופרים?

מהם האיסורים באותה תקופה? (אני מעדות אשכנז)

לגבי שלושת השבועות, אני מתארת לעצמי שזה עוד רחוק אבל באיזו תקופה בדיוק הם מתקקיימים?

באילו תאריכים?

ומה מיוחד בזמן הזה?

מהם האיזורים באותו הזמן?

האם יש עוד זמנים דומים? מהם?

אני יודעת שבטח הרב לא רגיל לקבל שאלות בכזו רמה, אבל זה יכול לעזור לי מאד כי באמת שאין מי שיענה לי על זה.

תודה מראש!

חג שמח

תשובה

בס"ד
שלום רב,

שאלה שלך ותשובה ממני :

מדוע יש "חג שני"? מדוע חוגגים אותו ומתי הוא יוצא השנה? (באילו ימים?)
תשובה:
חג שני זה שביעי של פסח, חוגגים אותו ביום האחרון של פסח (יום שביעי - השנה זה יוצא ביום שני בשבוע, כא ניסן) לפי המסורת החג הזה מציין את נס קריעת ים סוף.

לגבי ספירת העומר- ממתי מתחילה הספירה ועד מתי? מדוע סופרים?
תשובה:
ספירת העומר היא מצווה בתורה. לספור מפסח עד שבועות - 49 ימים = שבעה שבועות.
מתחילים לספור ממוצאי ראשון של פסח.

מהם האיסורים באותה תקופה? (אני מעדות אשכנז)
תשובה:
בתקופת חז"ל ובתקופות מאוחרות יותר ארעו בשבועות אלו אסונות בעם ישראל לכן נוהגים שלא להתחתן, לא להסתפר ולא לשמוע מוזיקה. מנהגי האבלות נוהגים אצל רוב העדות מלאחר חול המועד פסח עד לאחר ל"ג בעומר.

לגבי שלושת השבועות, אני מתארת לעצמי שזה עוד רחוק אבל באיזו תקופה בדיוק הם מתקיימים?
באילו תאריכים? ומה מיוחד בזמן הזה? מהם האיסורים באותו הזמן?
תשובה:
שלשת השבועות נקראים ימי בין המצרים – מציינים אותם כזכר לחורבן המקדש. הם נחלקים לשתי תקופות: תקופה שלא מתחתנים, לא מסתפרים ולא שומעים מוזיקה, מי"ז בתמוז.
מר"ח אב עד תשעה באב (לספרדים שבוע שחל בו תשעה באב) – מוסיפים אבלות ולא אוכלים בשר ולא שותים יין.

האם יש עוד זמנים דומים? מהם?
תשובה:
אין עוד פרקי אבלות מלבד צומות של יום אחד: צום גדליה, עשרה בטבת ותענית אסתר.

אני יודעת שבטח הרב לא רגיל לקבל שאלות בכזו רמה, אבל זה יכול לעזור לי מאד כי באמת שאין מי שיענה לי על זה.
תשובה
יש הרבה אתרים ברשת בהם תוכלי למצוא מענה לכל מה שקשור ללוח העברי למנהגים ולהלכות. אני ממליץ על השעורים של הרב אליעזר מלמד, לדוגמה בנושאים שאת העלית:

http://ph.yhb.org.il/category/מועדים/

http://ph.yhb.org.il/category/זמנים/03-מנהגי-אבלות-בספירת-העומר/