שאלות על כפרות (דחוף!)

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 04/10/03 15:00 ח בתשרי התשסד

שאלה

בע"ה

לכבוד הרב החשוב

הרב שמואל אליהו שליט"א

השלום והברכה,

א. האם קיימת פחיתות כלשהי כאשר עושים את הכפרות על כסף ולא על חיה?

ב. האם הכסף חייב להיתרם עוד באותו היום?

או מספיק רק להתחייב להעביר אותו לצדקה ולאחר החג לתרום אותו?

ג. האם דווקא אותו שטר / מטבע חייב להגיע לצדקה או שזה לא משנה אם ייתרם שוויו?

ד. יש סכום מסויים שעליו עושים כפרות?

ה. במהלך תפילות ר"ה התחייבתי לתרום סכום מסויים לצדקה (ועדיין לא תרמתי אותו) - האם יש בעייה שאת הכפרות אני אעשה עם אותו סכום [פלוס עוד כמה שקלים] (כלומר למרות שאת הסכום הזה אני חייב להעביר לצדקה בלא קשר לכפרות)?

ו. האם זה משנה אם אעשה את הכפרות הערב שזהו ערב דעיו"כ או דווקא ביום של עיו"כ?

סליחה על ההטרדה וע"כ שאני שולח שאלותיי ברגע האחרון. אשמח לקבלת תשובותיך המאירות והמחכימות, אי"ה. [אולי יש לציין שאני אשכנזי, במידה וקיימים הבדלים בהלכות ובמנהגים הללו].

שנה טובה וגמר חתימה טובה!

תודה רבה וכל טוב,

תשובה

בס"ד

א- עדיף על בעלי חיים.

ב- כן. ובדיעבד יזדרז להעבירו מיד כשיזדמן לו. או שיתן אותו בשליחות למישהו נאמן שימסור אותו לצדקה או שיזכה עבור קופת צדקה מסוימת.

ג- שוייו של המטבע.

ד- יש עושים על 18 שקלים ויש עושים על מחיר עוף 30 שקלים.

ה- מה שהתחייבת תן מיד. וכפרות תעשה עם כסף אחר.

ו- עדיף בליל ערב יום כיפור לפני עלות השחר. אבל בכל זמן זה טוב ובלבד שהשוחט מספיק ערני.

שנה טובה וגמר חתימה טובה!

*************
ראה הלכות כפרות באריכות
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=32894