שאלות לקראת ימים נוראים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 17/08/10 20:43 ז באלול התשע

שאלה

לרב שלום:

יש לי כמה שאלות בנושא של החגים:

1.למה דווקא בחודש אלול בודקים תפילין ומזוזות?

2.למה דווקא עורכים את הכפרות עם דגים או תרנגול או כסף ולא בדברים אחרים?

3.מהם מנהגי חודש אלול?

5.מדוע בחר יונה לברוח מהשליחות של ה' ?

תשובה

בס"ד
שלום רב,
1. אפשר וצריך לבדוק תפילין ומזוזה כל השנה אם יש חשד שמשהו שם לא תקין (אם נשפך עליהם משהו או שהמראה החיצוני שלהם השתנה מאוד)גם תפילין ומזוזה חדשים יש לבדוק את הקלף לפני שמכניסים אותו למקומו.
בחודש אלול, כהכנה לימים נוראים, עושים בדיקה שנתית שגרתית ולא מפני שחוששים שמשהו שם לא תקין. לפי דעות שונות אין צורך לבדוק כל שנה. יש דעות שונות אודות פרק הזמן בו נדרשים לבדוק תפילין ומזוזות. עיין על כך בקישור הבא:
http://www.halachayomit.co.il/DisplayRead.asp?readID=643

2. מי שנוהג כפרה בבעל חיים - תרנגול וכד' עושה זאת משום שגם אנחנו יצורים חיים ומבקשים שהחי יכפר בעדנו.
מי שעושה זאת על כסף מפני שמעוניינים להרבות בצדקה בימים נוראים וכך יעשה בכספי הכפרה. ונהגו בסכום של ח"י שקלים.

3. מנהגי חודש אלול:
תוקעים יום יום בשופר
אומרים סליחות (ספרדים כל החודש; אשכנזים בשבוע שלפני ר"ה)
אשכנזים מוסיפים את הפרק "לדוד ד' אורי וישעי"

4. יש מספר הסברים לבריחתו של יונה, אציע כאן שניים:
א. יונה חי בתקופה שעם ישראל חטאו ולא חזרו בתשובה. הוא לא רצה לגרום לגויים לחזור בתשובה מפני שבכך עם ישראל יהיה גרוע מהגויים.
ב. יונה לא מסכים לרעיון שאנשים חוטאים ולאחר מכן עושים תשובה ולא נענשים. לדעתו של יונה מי שחטא צריך להענש על כך. לכן הוא לא הסכים לקרוא להם לשוב בתשובה.

ועיין הסברים נוספים בקישור:
http://www.tora.us.fm/tnk1/nvia/tryasr/brixt_yona.html