שאלות לקראת הכנסי למצוות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 30/06/13 14:09 כב בתמוז התשעג

שאלה

לכבוד הרב שלום , אני מצטער על מרבית השאלות אבל מכיוון שאני ביום שישי הקרוב בגיל מצוות היתעוררה בי סקרנות לשאלות ושאלותי חשובות מאוד .

אשמח אם הרב יואיל בטובו ויפרט לי בשאלותי ...

1. יש לי שכנה כבת 75 , היא הייתה המטפלת שלי כשהייתי קטן , כיום יש לה מטפלת גויה , האם מותר לי לבקר אותה בביתה ? , או שמא זה להיתייחד עמה ? , ומה לגבי אם אני עושה לה הבדלה כי בעלה נפטר ?

2. האם במקלחת מותר להיות ערום , ומה לגבי שירותים ?

3. האם נוהגים לברך על היין בברכת המזון ?

4.האם צריך לומר אשר יצר על אם אני " מפיח " , והאם מותר לעשות זאת בבית הכנסת ?

5.האם צריך לומר בחזרת השץ אמת מה שבירך המברך , ויהי רצון שיתקיימו דברי ברכתו ?

6. מה יותר חשוב להיתכויין יותר בתפלת 18 , או לגמור את התפילה אבל לא כול כך להיתכוין בכדי לענות קדושה .?

7.האם צריך גודל בכיפה והאם מותר להשים אותה כמו בני ישיבות (

כיפה סרוגה ) ?

8. האם מותר לתקן את חברי על כך שעושה עבירה או כול מישהו אחר ?

9. האם מותר להיכנס עם כיפה , או ציצית לשירותים ?

10. האם בבריכה מותר להיות בלי חולצה ? ( שאין שם נשים כמובן , לא מעורב ) .

11. האם מותר בשבת לנקות את האסלה עם מים ונייר ?

12. האם מותר לתקן את ההורים ?

13. האם כשאני בקריאת התורה בשבת לא שומע כול כך , או עסקתי במשהו אחר עלי לחזור ולקרוא שוב את הפסוק ?

14.האם מותר לטבול בבריכה ?

15.כמה פעמים כבודו של הרב טובל , ומה מספר הפעמים הרצוי , ומה החומרה ?

16.האם מותר לכנות רופא כדוקטור , או שמא זה עבודה זרה , וכאילו הינך משווה זאת להקב''ה ?

17. האם ספר קיצור שולחן ערוך זה ספר טוב ללמוד הלכות ?

18 . ביום שישי הקרוב אני בן 13 , האם מותר לאחי ואחיותי לנשק אותי ?

19. בעוד כחודש אערוך בר מצווה באולם , יש חלק אורחים\אורחות כחילונים ויבואו לנשקוני מה עלי לעשות ?

20. האם מותר לדבר בתוך בית הכנסת ?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

להלן שאלותיך ותשובותי לצידם:

1. יש לי שכנה כבת 75 , היא הייתה המטפלת שלי כשהייתי קטן, כיום יש לה מטפלת גויה, האם מותר לי לבקר אותה בביתה? או שמא זה להיתייחד עמה? ומה לגבי אם אני עושה לה הבדלה כי בעלה נפטר?

הביקור אצלה, ועשית הבדלה אלו מצוות חשובות ביותר.
אמנם לא די במטפלת שאיתה כדי שלא יהיה איסור ייחוד צריך שהם תהינה שלש נשים. אבל יש פתרונות שונים לקושי:
כדי שלא יהיה איסור ייחוד אפשר להשאיר את דלת הבית פתוחה כאשר אתה נמצא אצלה.
אפשר לסכם שמישהו יכול להכנס לדירה (אתה יכול לבקש מאמא שלך או אחותך שאם היא תרצה היא תכנס לדירה בלי לדפוק בדלת).
אפשר לבא עם עוד מישהו.
אפשר להזמין את השכנה אליכם.

2. האם במקלחת מותר להיות ערום, ומה לגבי שירותים?
במקלחת מתקלחים עירומים וכאשר מסימים מתעטפים במגבת וכד' - לא ראוי להסתובב סתם בבית בעירום.
כך בשירותים מגלים כמה שצריך כדי להתפנות בדרך נקיה ולאחר מכן לובשים שוב את הבגדים.

3. האם נוהגים לברך על היין בברכת המזון?
נהוג לברך על היין רק כאשר יש זימון (מקובל יותר לברך בזימון של עשרה או בסעודה חגיגית).

4.האם צריך לומר 'אשר יצר' אם אני "מפיח", והאם מותר לעשות זאת בבית הכנסת?
אין ברכה על 'הפיחה'. האיסור להפיח הוא רק כאשר מעוטרים בתפילין או כאשר מתפללים עמידה.

5.האם צריך לומר בחזרת השץ 'אמת מה שבירך המברך, ויהי רצון שיתקיימו דברי ברכתו'?
לא אומרים את המילים הללו. אלא אומרים 'אמן'. המשמעות של המילה אמן היא: "אמת מה שבירך המברך, ויהי רצון שיתקיימו דברי ברכתו" - לרעיון הזה מכוונים בלב כאשר אומרים 'אמן' בשפתיים.

6. מה יותר חשוב להיתכון יותר בתפלת 18, או לגמור את התפילה אבל לא כול כך להיתכוין בכדי לענות קדושה?
חשוב יותר להתכוון. אם בגלל שאתה מתכוון הגיעו כבר לקדושה, אז תעצור את התפילה ותקשיב לקדושה (רק תקשיב לאחרים בלי לומר בעצמך) ובכך תצא ידי קדושה (יש עקרון שנקרא: 'שומע כעונה') לאחר שהש"ץ מסיים את הקדושה תמשיך בתפילה שלך.

7.האם צריך גודל בכיפה והאם מותר להשים אותה כמו בני ישיבות (כיפה סרוגה)?
כיפה יכולה להיות מכל סוגי הבד והסריגה.
הואיל ולפי ההלכה אפשר לכסות את הראש עם כף היד - הגודל המינימלי (רצוי שתהיה גדולה יותר) הוא כגודל כף ידו.

8. האם מותר לתקן את חברי על כך שעושה עבירה או כול מישהו אחר?
צריך לפעול כך שהתוצאה תהיה טובה. אם זה חבר או מישהו שישמע לדבריך ויודה לך - אז תתקן אותו.
אבל אם הוא עלול להפגע או לכעוס אל תעיר לו בכלל.

9. האם מותר להיכנס עם כיפה , או ציצית לשירותים?
נכנסים עם כיפה וציצית לשרותים.

10. האם בבריכה מותר להיות בלי חולצה ? (שאין שם נשים כמובן, לא מעורב).
מותר להיות בלי חולצה כאשר מתרחצים וכד', אצל גבר זה לא נחשב עירום.

11. האם מותר בשבת לנקות את האסלה עם מים ונייר?
מותר לנקות את האסלה במים. אפשר להשתמש בנייר לניגוב האסלה בתנאי שלא מספיגים אותו במים אלא רק מנגבים את האסלה.

12. האם מותר לתקן את ההורים?
צריך לשאול אותם אם הם מסכימים שתתקן אותם.

13. האם כשאני בקריאת התורה בשבת לא שומע כול כך , או עסקתי במשהו אחר עלי לחזור ולקרוא שוב את הפסוק ?
לא - אין צורך לקרוא שוב. אבל רצוי מאוד להיות מרוכז בזמן הקריאה בתורה.

14.האם מותר לטבול בבריכה?
לא, אפשר לטבול רק במקווה.

15.כמה פעמים כבודו של הרב טובל, ומה מספר הפעמים הרצוי, ומה החומרה ?
כל השנה אין שום הכרח לטבול במקוה. אלא רק בערב יום כיפור.

16.האם מותר לכנות רופא כדוקטור או שמא זה עבודה זרה וכאילו הינך משווה זאת להקב"ה?
כל התארים מותרים: ד"ר, פרופסור - וכו' אין בכך כל השוואה לקב"ה

17. האם ספר קיצור שולחן ערוך זה ספר טוב ללמוד הלכות?
זה ספר מצוין ובלבד שהוא מתאים לך.

18 . ביום שישי הקרוב אני בן 13, האם מותר לאחי ואחיותי לנשק אותי?
נהוג שלא מתנשקים בין אחים אבל מי שמקל - יש לו על מי לסמוך. עיין -
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=225041

19. בעוד כחודש אערוך בר מצווה באולם , יש חלק אורחים\אורחות כחילונים ויבואו לנשקוני מה עלי לעשות?
תגיד שלא מתאים לך להתנשק. אתה יכול לתרץ בדרכים אמיתיות ואפילו שקריות (מותר לשקר משום דרכי שלום).
לקט תירוצים:
אני מתבייש (אמיתי)
אני לא אוהב נשיקות (אמיתי)
אני מצונן (שקר)

20. האם מותר לדבר בתוך בית הכנסת?
כן, מותר לדבר בבית כנסת. צריך לשים לב לא להפריע לאחרים שמתפללים.
בזמן התפילה לא ראוי לדבר. יש קטעים בתפילה שאסור לדבר בהם.

מזל טוב
תזכה לגדול לתורה לחופה ולמעשים טובים!