שאלות בנושא השכמה

חדשות כיפה הרב אייל קרים 24/09/02 18:43 יח בתשרי התשסג

שאלה

ב"ה

א. אדם שקם בבוקר. האם הוא יכול קודם להתלבש ואח"כ ליטול ידיו או לא?

ב. האם מותר ללכת לעשות צרכיו לפני נט"י?

{ואם הוא צריך לעשות צרכיו באופן דחוף , האם הדין שונה? }

ג. מי שלא זוכר אם בירך איזה ברכה בברכות השחר כגון שלא זוכר אם בירך "אלוקי נשמה" מה עושה?

ד. מי שמתפלל שמו"ע ולא זוכר בכלל היכן הוא נמצא מה עושה?

ה. מי שמתפלל שמו"ע ומתלבט באיזה ברכה הוא נמצא מה עושה?

ו. מי שצריך לעשות צרכיו אחרי ק"ש של ערבית. האם יברך "אשר יצר" ?

סליחה שאני שולח שוב , אני מבקש להתיחס לשאלה הזו. (בטעות שלחתי קודם, אך זה ממש כמעט אותו דבר)

תודה רבה !

תשובה

א. מעיקר הדין מותר להתלבש קודם נט"י שחרית, ולכן אפשר להקל בזה כשקיימת בעיית צניעות או קור. עיין את דעת, צבא וביטחון, קשרי מלחמה ח"א סימן ג'.
ב. מותר לעשות צרכיו קודם נט"י שחרית.
ג. מי שמסופק אם הוא בירך ברכה שחיובה מדרבנן, אינו חוזר לברכה, שספק דרבנן לקולא. אבל מי שמסופק אם בירך ברכה שחיובה מן התורה, ספק דאורייתא לחומרא, וחוזר ומברך. ומכיון שברכות השחר חיובן מדרבנן, (מלבד מברכות התורה לדעת הרמב"ן שחיובן מן התורה), אינו חוזר לברך.
בנוגע לברכת אלוקי נשמה – הרי יצא י"ח בברכת מחייה המתים. ולגבי ברכות התורה, יכוין לצאת י"ח באהבה רבה, או שישמע מאחר ברכות התורה ויענה אמן.
ד. חוזר למקום האחרון שזכור לו שהיה בו.
ה. כנ"ל.
ו. יברך אשר יצר אחרי ערבית.