שאיבת חלב אם בשבת

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 28/02/02 15:18 טז באדר התשסב

שאלה

שלום רב!

לפני 10 ימים ילדתי בשעה טובה תאומים. לתאום הבן יש בעיה בעליה במשקל ועל כן הוא ניזון רק מחלב אם שאוב.

האם מותר לי לשאוב בשבת כדי לתת לו?

האם מותר לחבר משאבה חשמלית לשעון שבת או שחייבים להשתמש במשאבה ידנית שהיא יותר איטית ופחות יעילה?

תודה מראש,

ענת.

תשובה

ענת מזל טוב.
ראשית כל באופן עקרוני התשובה היא כן, ניתן לשאוב חלב בשבת, כיוון שמזון זה הוא בגדר צורך חיוני לתנוק ובודאי שאין מחלוקת שהוא הכרחי לצורך חייו (ועדיף עפ"י כל המומחים על פני תחליפים לסוגיהם).
כעת נותרת השאלה מהי הדרך העדיפה מצד הפחתת הפעולות הכרוכות בחילול שבת לשם כך נבחר בדרך בא מספר הפעולות האסורות תהיה הקטנה ביותר.
לכןסדר העדיפות הוא כדלהלן מהטוב אל הפחות טוב
1) שאיבה במשאבה חשמלית המחוברת לשעון שבת (כוני את השעון לזמן השאיבה ולמשך השאיבה הדרוש לך ואינה מצריכה לחיצה ע"י אצבע לויסות השאיבה. (ניתן להשיגה ביד שרה)
2)
שאיבה במשאבה חשמלית המצריכה לחיצה ביד לפעולת השאיבה, מחוברת לשעון
3) הפעלה בשינוי (ע"י הפה או איבר אחר שאינו רגיל) של מתג ההפעלה
4) שאיבה ביד
חשוב לציין כי אינך צריכה לדייק בכמות הנשאבת וגם חלב שנחלב בשבת מותר לשימוש ביום חול

שוב מזל טוב ובהצלחה
הרב אהד איילי (עוזר של הרב שמואל אליהו)