רכילות, מה זאת אומרת?

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 29/04/12 22:05 ז באייר התשעב

שאלה

שלום,היום דיברנו בכיתה על הנושא "רכילות".

המורה שלי הסבירה שאנחנו צריכים להשתדל כמה שיותר לדבר לצורך ולא להזכיר אחרים סתם.

זה לא כל כך מובן לי.אסור להגיד לשון הרע מטעמים מובנים,אך אם אסור להזכיר את שמם של אחרים בשום הקשר אז על מה נשאר לדבר?ומה הכוונה רק לצורך?מה הבעיה בבניית קשרים חברתיים ודיבורים שהם פשוט קשר בין חברות?ואיזה נזק יכול לגרום נגיד המשפט:"אלמונית סיפרה לפלונית על החתונה של אחותה...?"

תודה מראש :)

תשובה

ב"ה,

שלום וברכה,

מה שנאסר זה לשון הרע ורכילות.

לשון הרע פירושו לדבר בגנות הזולת, למשל לומר שפלוני קמצן או לא חכם וכדומה.

רכילות, פירושו, לומר לאדם כך דיבר עליך פלוני, מסכסך.

את צודקת שמעיקר הדין אין איסור בדיבורים סתם על חברות, אבל כדאי להמנע מכך, הרבה מאוד מריבות וברוגז יצאו מדיבורים תמימים,

למשל, בת הזמינה את חברתה דורית ליום הולדתה, ואמרה לה אני לא יכולה אני אצל סבתא שלי,

למחרת, כלת היום הולדת שומעת מבת נוספת,סיפור תמים :"איזה כיף היה לי אתמול בקניון עם דורית...."

לכן המורה המליצה לדבר על אנשים אחרים רק מה שנצרך באופן אובייטיב,

כמובן אין איסור בדבר, אבל מי שמתרגל לזה, חוסך לעצמו הרבה אי נעמיות, והרבה סיפורים שח גיסתי וחמותי...

בברכה,

דני ארגמן