ריקוד וניגון בתפילה

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 10/03/19 01:32 ג באדר ב'

שאלה

שלום כבוד הרב, היום הייתה לנו באולפנא תפילת ראש חודש מיוחדת ושמחה ב"ה!

כשהתחילו לומר הלל, מיד התחילו לנגן על דרבוקה ובשלב מסוים התחילו כמובן ריקודים באמצע הלל, לי אישית זה קצת הפריע בגלל שזה נהפך להיות סוג של הרקדה תוך כדי התפילה, רואים בנות ואומרים שלום, הניגון והמחיאות כפיים לפי העיניים שלי גרמו לתפילה להיות מקום לשירה בציבור... (במיוחד שהתפללנו בבית כנסת רגיל מול ארון קודש)

רציתי לשאול את הרב האם יש איסור או בעיה לריקודים וניגונים בבית כנסת בתפילה?? ומה הגבולות לכך?

תודה רבה וחודש טוב ושמח בע"ה!

תשובה

שלום וברכה,

את צודקת שבית הכנסת חייב להיות מכובד ואסור לבזות אותו, כדברי הפסוק: "בית א-להים נהלך ברגש".

וכדברי הגמרא (מגילה כח ע"א – ע"ב):

"תנו רבנן: בתי כנסיות אין נוהגין בהן קלות ראש: אין אוכלין בהן, ואין שותין בהן, ואין ניאותין {מתקשטין} בהם, ואין מטיילין בהם, ואין נכנסין בהן בחמה מפני החמה ובגשמים מפני הגשמים, ואין מספידין בהן הספד של יחיד..

וכן נפסק להלכה בשולחן ערוך (אורח חיים סימן קנא סעיף א): "בתי כנסיות ובתי מדרשות אין נוהגין בהם קלות ראש כגון: שחוק והתול ושיחה בטילה, ואין אוכלים ושותים בהם, ולא מתקשטין בהם, ולא מטיילין בהם".

ובזוהר הקדוש כתוב דברים חמורים כנגד שיחות בטילות בבית הכנסת (זוהר תרומה דף קלא ע"ב):

"ומאן דמשתעי בבי כנישתא במילין דחול {מי שמדבר בבית הכנסת בשיחת חולין} - ... ווי ליה {אוי לו} דלית ליה חולקא באלהא דישראל {שאין לו חלק באלוקי ישראל}, דאחזי {שמראה} דלית ליה אלהא, ולא אשתכח תמן {והשכינה לא נמצאת שם}, ולית ליה חולקא ביה {באלוקי ישראל}, ולא דחיל מניה {ואינו ירא ממנו}".

וכן כתב המשנה ברורה (סימן קנא סק"ב) ע"פ הפמ"ג: "אפילו שיחת חולין שהיא לצורך פרנסה... בבית הכנסת אסור, ובפרט שיחה בטלה לגמרי דבודאי שראוי למנוע תמיד מזה".

ובנוסף התפילה חייבת להיעשות מתוך כבוד גדול, כדברי המשנה (ברכות פ"ה מ"א): "אין עומדים להתפלל אלא מתוך כובד ראש".

ולכן אם הריקודים הללו מביאים לידי שיחות בטלות או זילות בבית הכנסת - יש לאסור אותם.

הריקודים אמורים לרומם את נפש המתפלל. כתיאורו של הכוזרי, שהחסיד שר ורקד כדי להתקרב אל ה' בדבקות עילאית.

וזו השאלה הגדולה שעומדת כאן:

אם השירה והריקודים מרוממים את הקשר אל ה' ואת הדבקות בו - זה נפלא.

אך אם זה מוריד את כבוד בית הכנסת וכבוד התפילה - זה חמור מאוד.

שנזכה לעבוד את ה' בשמחה תמיד,

בהצלחה רבה,

הלל