קנייה באינטרנט , וקבלת מתנה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 04/10/12 22:57 יח בתשרי התשעג

שאלה

שלום לכם ,

יש לי מס' שאלות:

1. יש אתרים באינטרנט כמו dealextream.com או ebay.com או אתרים אחרים , שמוכרים דברים במחירים מאוד זולים , ובאתר ebay למשל לא תמיד ידועה זהות המוכר ב 100% .

האם מותר לקנות מאתר אינטרנט שמוכר במחירים זולים (ויש לי חשש בגלל המחיר הזול של המוצרים שאולי הם גנובים , אבל אני לא יודע זאת בוודאות)

2. האם מותר לקנות מאתר כמו ebay ששם בעצם אני קונה מאנשים פרטים שמוכרים לי , וזהות המוכרים לא ידועה , ולכן גם כאן אני לא יודע אם המוצרים שהם מוכרים חוקיים / גנובים וכדומה

3. יש לי אדם שאני מכיר , שהביא לי מתנה כלשהי , האדם הזה מרבה לקנות באתרים באינטרנט (כמו אלה שהזכרתי ועוד) ולפעמים הוא אינו שומר שבת , השאלה שלי היא האם מותר לקבל מתנה שהוא נותן לי , שאולי קנה מהאתר הזה , ואולי קנה בשבת (למרות שאני לא יודע את 2 העובדות האלה בוודאות)

תודה רבה על המענה ,

והמשך ערב נעים

- שי

תשובה

בס"ד
שלום רב,

ציטוט מתוך מאמר שעוסק בשאלה זו:
העוסק במסחר אינו צריך לחקור יתר על המידה אחר מניעיו של הצד השני. זאת ועוד. אם ממילא תתבצע הפעולה העסקית עם גורם אחר ולא עמו, הוא יכול לקחת חלק בה. אך אם הוא יכול לוותר עליה, רצוי שיוותר עליה. האיזון נראה סביר והגיוני, והוא נראה לנו מתאים לרוב תחומי החיים

עיין בכל המאמר בקישור
http://www.daat.ac.il/mishpat-ivri/skirot/skira.asp?id=103