קל וחומר בהיתר אכילה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 02/03/17 05:15 ד באדר התשעז

שאלה

שלום כבוד הרב,

כתוב בקש""ע בהלכות שבת, סימן שיח סעיף א' - דין הנאה ממעשה שבת, הלכה יד:""תבשיל שנתבשל בשבת במזיד ונתערב בתבשיל אחר כשר, ויש בתבשיל ההיתר שיעור ביטול כנגד התבשיל שנתבשל בשבת, התבשיל מותר באכילה אפילו בשבת. ואפילו לאחרים יש להתירו בשבת, ואינו נחשב כדבר שיש לו מתירין שאינו בטל, שמתוך שלמבשל אין לו דין דבר שיש לו מתירין, שהרי אסור לו עולמית, גם לאחרים יש להתירו, אף שלאחרים יש היתר במוצאי שבת. ""

להלן שאלתי.

לא הצלחתי להבין את הסבר ההיתר לאחרים. הרי איך הוא עושה פה קל וחומר, שהרי אי אפשר לומר שלעצמך זה קל מלאחרים כיוון שלמרות שלך התבשיל אסור עולמית ולאחרים מותר ממוצ""ש שזה באמת הקל וחומר, יש צד אחר שלאחרים יש מתירין במוצ""ש ולכן יש לאסור מצד דבר שיש לו מתירין ולך יש להקל מצד דבר שאין לו מתירין. ונמצא שיש צד הפוך שאמור לא לאפשר לך לבצע קל וחומר במקרה הזה.

תודה,

תשובה

הוא לא עושה קל וחומר אלא סוג של השוואה, שבמקרה הזה, מכיון שלבעלים זה דבר שאין לו מתירין ולכן זה מותר בעקבות הביטול, אז גם לאחרים לא אסרו, למרות שבשבילם זה היה אמור להיות אסור היות וזה דבר שיש לו מתירין.