קירבה לנשים

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 06/03/18 00:36 יט באדר התשעח

שאלה

שלום רב,

אני חזרתי בתשובה בגיל 25.

1-האם אסור להסתכל בנשים רווקות, למשל שקוראים טלויזיה ושומעים מוזיקה.

2-מה כולל האיסור קירבה לנשים ומה המקורות לכך, כלומר איפה בתורה יש מצווה שאוסרת על קירבה לנשים? מה זה נידה? מה זה טהרה?

3-מה רע בקירבה לנשים, מה נזק שיגרם ,אני מנסה להבין את ההיגיון מאחורי ההלכה הזאת.

בברכה.

תשובה

לשואל שלום,

יישר כח על התמדתך בתהליך. המשך לשאול שאלות ולברר את אשר על ליבך, כך תתקדם ותתעלה.

1. קיים איסור בסיסי להסתכל ולחשוב בדברים המעוררים תאווה של זנות, המקור הוא הפסוק שאנחנו אומרים בכל יום: "וְלֹֽא תָתוּרוּ אַֽחֲרֵי לְבַבְכֶם וְאַֽחֲרֵי עֵֽינֵיכֶם אֲשֶׁר אַתֶּם זֹנִים אַֽחֲרֵיהֶֽם".

יחד עם זאת, הסתכלות טכנית שלא מביאה לידי הרהור עבירה מותרת.

כמובן שהסתכלות בנשים לא צנועות אסורה, המדובר הוא בנשים במרחב היומיומי.

קרא את הפסקה הבאה כמה פעמים, מתוך המהרש"ל, מגדולי הפוסקים:

"הכל לפי מה שעיניו רואות, וגם שמושל ביצרו, ויכול להתגבר עליו, *מותר לו לדבר ולהסתכל בערוה*, ולשאול בשלומה. ועל זה סומכין כל העולם, שמדברים ומסתכלים בנשים..

ואם רואה שיצרו מושל ומתגבר עליו הרבה, יעשה הרחקה לעצמו, שלא ידבר כלל עם אשת איש, ואפילו בבגדי צבעונים אסור להסתכל".

הכל לפי האדם ואיך שמכיר את עצמו.

(מקורות: ים של שלמה מסכת קידושין פרק ד אות כה | חידושי הריטב"א קידושין פא)

2. האיסור כולל כל נגיעה באישה שאינה אישתך, ייחוד (הימצאות בחדר סגור לבד), דיבור של קלות דעת. ישנם ספרים רבים העוסקים בנושא זה. המעולה שבהם לדעתי: "את צנועים חכמה" מאת הרב שמואל הבר. נא קרא את חלקו השני בראשי פרקים ותבין את המסגרת הכללית.

המקור לאיסור הוא הציווי: "דַּבֵּר אֶל כָּל עֲדַת בְּנֵֽי יִשְׂרָאֵל וְאָֽמַרְתָּ אֲלֵהֶם *קְדשִׁים תִּֽהְיוּ* כִּי קָדוֹשׁ אֲנִי ה' אֱלֹֽהֵיכֶֽם". ומסבירים חכמים שהדרישה להיות קדושים כוללת לפרוש ולהתרחק מן הערווה, מחוסר צניעות.

בנוסף כתוב: "וְאֶל אִשָּׁה בְּנִדַּת טֻמְאָתָהּ לֹא תִקְרַב לְגַלּוֹת עֶרְוָתָֽהּ" שאסור *להתקרב*, קרי: לגעת בכל אישה שמוגדרת כ'נידה' שזה באופן כללי כל אישה שלא טבלה לטהרה (לא טבלה במקווה טהרה אחר שנטמאה על ידי הווסת החודשי).

בנוסף קיים איסור "אִישׁ אִישׁ אֶל כָּל שְׁאֵר בְּשָׂרוֹ לֹא תִקְרְבוּ לְגַלּוֹת עֶרְוָה". וזה איסור להתקרב באופן של חיבה לכל אישה שאסורה על האדם בקשר נישואין כגון אישה הנשואה לאיש אחר.

(ויקרא פרקים יח יט | מדרש רבה שם | ספר המצוות לא תעשה שנג)

נידה- כינוי למצבה של אישה מרגע שדיממה מרחמהּ ('מחזור'/ווסת חודשי) ועד אשר תעבור את תהליך הטהרה. ישנן הגבלות והרחקות בין המינים כשהאישה במצב של 'נידה'. והם האמורים לעיל.

בפועל, כיום כל אישה בוגרת רווקה מוגדרת 'נידה'.

טהרה- תהליך שהאישה עוברת כדי להיטהר מטומאת נידה, שסיומו בטבילה במקווה.

3. זהו נושא רחב. אזכיר בקצרה כמה מההסברים לאיסור הקִרבה לנשים זרות:

מוזילה את ערך המשפחה.

מקהה את רגשי האהבה.

מזלזלת במעמדה הנשגב של האישה.

מחנכת את האדם להיכנע ליצרים שלו, לא לשלוט בדחפיו.

מקעקעת את כל מוסד המחויבות הזוגית והנאמנות.

בהצלחה בהמשך הדרך!