קיצור השם הפרטי

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 05/06/02 11:27 כה בסיון התשסב

שאלה

כבוד הרב,

ברצוני לדעת אם יש בעיתיות בזה שקוראים לי ובכלל לכל אדם בשם מקוצר, ולא בשמו המלא?

האם זה נכון שמי שמקצר את שמו, מקצר את חייו ?

תודה רבה. התשובות של כבודו היו לי לעזר רב.

תשובה

ב"ה כ"ד תמוז תשס"ב

שלום רב!

אין שום בעיה הלכתית לקרוא לאדם בשם מקוצר, כמו בן ציון שקוראים לו בנצי או ציפורה שקוראים לה ציפי.
בהלכה מופיעים דיונים כיצד לכתוב בכתובה או בגט שמות מקוצרים, והפוסקים לא הביעו שום הסתייגות מנוהג זה. אבל כל זה בתנאי שאותו אדם מסכים לקיצור שמו, אבל אם הוא מקפיד שיקראו לו בשמו המלא, כיון שזה שמו האמיתי, במיוחד כשמדובר על שמות שמקורם בתנ"ך או שמות בעלי משמעות שבקיצורם מאבדים את משמעותם, בודאי שיש להקפיד שלא לקרוא לו בשם קיצור ללא הסכמתו, וחז"ל החמירו מאד לגבי המכנה שם לחבירו, בגמרא במסכת בבא מציעא דף נ"ח:
אמר ר' כל היורדין לגיהנם עולין חוץ משלשה שיורדין ואינן עולים. ואלו הן. המכנה שם לחבירו. והמלבין פני חבירו ברבים, והבא על אשת איש. היינו מכנה היינו מלבין. לא צריכא אע"ג דדש ביה בשמיה. - פירוש הדברים שגם אם מדובר בשם ידוע שכבר השתמשו בו פעמים רבות, אם אותו אדם אינו רוצה שכך יקראו לו, הדבר אסור באיסור חמור.

הענין של קיצור ימים אינו נכון, קיימים איסורים בתחום המידותי והמצותי חמורים לאין ערוך שעלולים ח"ו לגרום לקיצור ימים.

בברכה לאריכות ימים

בניהו ברונר

צפת