צריבת דיסק מותר?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 23/05/02 18:29 יב בסיון התשסב

שאלה

לפי ההלכה אסור לצרוב דיסק בשלמותו אבל שמעתי שלהכין דיסק של אוסף שירים פרטי מותר.

א. יש בסיס למה ששמעתי?

ב. אם יש לי דיסקים צרובים (אותם אסור לי לשמוע) מותר לי להכין מהם אוספים?

תשובה

ב"ה

רותי שלום.

נושא צריבת דיסקים נתון למחלוקת הפוסקים :
יש פוסקים המתירים צריבה לשימוש אישי , פרטי וביתי בלבד .הם מסתמכים על "דינא דמלכותא" שהרי נאמר במפורש בחוק זכיות יוצרים בסעיף 3 : ג לפקודה שמותר לשעתק קלטות וD.C לשימוש אישי בלבד- ולא לשימוש מסחרי.

לעומתם יש פוסקים שאוסרים מפני שהעושים כן מפסידים את היוצר/ מוכר מקהל לקוחותיו.

ויש פוסקים שאוסרים רק אם כתוב במפורש שלא לצרוב .

אולם תוכנות שאינם נמכרות יותר בשוק מותר לצורבם וכן מותר להשאיל / להעביר לחבר דיסק.

להרחבה יש לעיין בקובץ תחומין כרך ו עמוד 185. מאמר של הרב גולדברג.
ובכרך ז עמוד 360 מאמר של הרב בר אילן.

בברכה,

עוזיאל