צניעות וההקשר לנשים

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 01/03/18 23:50 יד באדר התשעח

שאלה

שלום רב. אחרי קריאה של ספרי הלכה בעניין זה, עלו בי שאלות.

אחת מהן היא מדוע אנו הנשים צריכות להתכסות ולהיזהר מאוד לבל נכשיל אחרים.

אני חושבת שמכנסיים יותר מתאים לי כי אני יודעת שזה זה או חצאיות קצרות וזו החלטה ביני לבין הקב"ה ואין צורך שכל האנשים יתערבו ויביעו את דעתם

כשאני הולכת ברחוב וצועקים לי בגלל שאני לא הולכת לפי אורח חייהם, זו תורה? אם הם כ"כ יראי ה' וחרדים למה הם מתנהגים ככה לאחרים?

אני לא אומרת שצריך ללכת בפריצות "רק כי ככה מתאים לי" כי הכול במידה.

אבל זו החלטה שלנו ואין להם זכות להתעסק כ"כ הרבה בחיצוניות שלי כי צניעות היא הרבה מעבר לכך היא גם בפנימיות והחברה הדתית- חרדית מתעסקת כ"כ הרבה בחיצוניות

אני רוצה להבין למה עדיין אני צריכה לעשות כמו שהם רוצים.

סליחה אם התבטאתי בצורה בוטה. תודה, ויום טוב

תשובה

שלום.

כפי שכתבת צניעות זה עניין פנימי נפשי. אבל כמו כל דבר פנימי ביהדות יש לו ביטויים חיצוניים.

הסיבה העיקרית לצורך להתלבש בצניעות היא לא בגלל בני המין השני, אלא בגלל שאנחנו נדרשים להיות צנועים בעצמנו. לכן אסור למשל להסתובב בבית בלי בגדים, גם נשים וגם גברים, גם אם אף אחד לא רואה. כי מלוא כל הארץ כבודו, ותמיד צריך להתנהג בצניעות. כמובן, שהצניעות הנדרשת בבית היא לא זו שברחוב, והצניעות הנדרשת במקלחת היא לא זו שבסלון.

מעבר לזה, כמובן שיש גם משמעות להשפעה של ההתנהגות שלי על מי שבסביבתי. למשל, אם אדם מסתובב בצורה שפוגעת באחרים, במראה או בריח, ולא אכפת לו, זו בעיה.

כך גם בעניין הצניעות.

האם היית רוצה שכאשר תתחתני בע"ה, בעלך יצטרך להתמודד עם נשים חשופות בסביבה המקיפה אותו? מן הסתם שלא. לכן לא ראוי לעשות זאת גם לאחרים.

לגבי המכנסיים - אכן פעמים רבות זו בעיה פחות חמורה מאשר חצאית קצרה. לא שזה מתיר את זה כמובן.

לגבי התגובות מהסביבה - אכן זה לא בסדר כשצועקים או מעירים. לא מצאנו שגדולי ישראל מתנהגים כך או מורים להתנהג כך.

מצד שני, גם לעורר פרובוקציות זה לא בסדר, אבל לא נראה מדברייך שזה מה שאת עושה.

כל טוב והצלחה רבה