צניעות בבנ''ע

חדשות כיפה הרב שי פירון 08/07/02 15:05 כח בתמוז התשסב

שאלה

עמ"י עש"ו

לרב.. השלום והשמחה!

אני מדריכה בבנ"ע כמעט שנה, וקשה שלא להבחין בבעיות הצניעות הרבות שיש בחברה מעורבת.

שאלתי אליך היא: מהם הלכות צניעות?

(- נכון יש הלכות צניעות לא רק בלבוש אך עכשיו אני מתמקדת בקטע זה)

למה מקפידים יותר אצל בנות מאשר לבנים?

(נכון, יש לנו יצר שונה אך עדיין..)

אשמח אם תשיב על שאלתי ותודה מראש,

נרי-ה

תשובה

ב"ה

שלו' לך,
נריה

ביחס לשאלתך מדוע יש הבחנה בין בנים לבנות בעניין צניעות, ברצוני להדגש שהלכות צניעות נחלקות לשניים: שולי ועקרוני. ברובד העקרוני ענייני צניעות נועדו ליצור מצב בו האדם לא שם את עצמו במרכז. הן נועדו למקד את הדילמה האנושית המרכזית: היחס בין היחיד ליחד. מתוך כך, עלינו להמנע מהחצנה, מיצירת מצב בו האדם רואה רק את עצמו אנו מגיעים למצב בו אדם מבין שיש מעליו = הקב"ה, ויש מצידיו = חברים.
רק במצבים כאלה ניתן להגיע לאיזון נכון. מכאן שהלכות צניעות במובנם הרחב אנן מחלקות בין בנים לבנות.
העקרון הזה הוא מופשט וכללי ולכן ההלכות הנוגעות אליו כלליות יותר, מקיפות יותר. הן נוגעות לעצם המגע שבין האדם לעולם. מכאן ההנחיה באיזה ופן להתלבש וכנראה שזו ההנחה העומדת בבסיס החובה ללבוש כיפה.
אולם, יש מעגל נוסף יצרי. זה הנוגע לגירוי וליצר. למפגש (החשוב, הבריא והנכון) בין גברים לנשים. כאן - יש לעדן! כאן יש להזהר! כאן יש לנהוג בפרטים רבים שמטרתם לשלוט על מצב זה שלא יתפרץ, של יזיק!
ואכן, כאן יש הבחנה ברורה בין בנים לבנות. בעיקר לאור העובדה שאצל בנים התגובות הגופניות מוחשיות.
לכן, ההלכות הנוגעות להיבט החושי של הלכות צניעות מקיפות פרטים רבים יותר הנוגעים לבנות ופחות לבנים. יתכן, שהחברה המתירנית בה אנו חיים שינתה כמה עניינים סוציולוגיים במערכת היחסים שבין גברים לנשים - מה שמחייב החמרה בהלכות צניעות אצל גברים ולא הקלה אצל הנשים.

שאר שאלותייך - עניתי בהרחבה באתר זה.

בברכה,

שי