צבי או עופר האילים

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 06/05/20 20:15 יב באייר התשפ

שאלה

שלום הרב.

למה האשה אומרת לבעלה בשיר השירים שידמה לצבי או לעופר האילים?

משתמע שהיא לא מתארת אותו אלא מבקשת ממנו להיות כמו צבי, מה זה אומר?

מחפשת תשובה...

תשובה

שלום

ישנם שני פסוקים דומים אך לא זהים.

באחד הדוד מתואר כצבי או עופר האילים, ובשני הוא מתבקש להתנהג כצבי או כעופר האילים.

מפני מה הוא מתואר כצבי וכעופר?

מסביר המדרש- מה צבי זה, מדלג מהר להר ומבקעה לבקעה, מאילן לאילן, ומסוכה לסוכה, ומגדר לגדר, כך הקדוש ברוך הוא, קפץ ממצרים לים, ומים לסיני, ומסיני לעתיד.

דהיינו, יש בתיאור הצבי אמירה של הנוכחות האלוקית בכל שלב בחיינו הלאומיים.

ומפני מה הוא מתבקש ע"י הרעיה לנהוג כצבי וכעופר?

כתובות בספר הזהר שתי סיבות- הצבי ישן עם עין פקוחה ועין עצומה, וכך ביקשה כנסת ישראל מד', להשגיח בה אף בגלות שכביכול יש הסתרת פנים ועין אחת עצומה. וסיבה שניה היא שמנהגם של הצבי והעופר במנוסתם לעצור מדי פעם ולהביט אחורה, ולא לנוס מיד אלא בעיכוב. כך ביקשה כנס"י, שגם כשיש הסתלקות שכינה ח"ו, שהיא תשאר תביט בנו מדי פעם, ותלך לאיטה. דהיינו, שתמשיך ההשגחה בהסתר.

כל טוב