פספסתי תפילה ,מה עושים?? דחוף

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 07/07/02 14:43 כז בתמוז התשסב

שאלה

לרב שלום!

סליחה על הדחיפות הרבה בשאלה (כשתשמע אותה תבין שזה כביכול כלום..)

הבוקר פספסתי לצערי שחרית כי לא קמתי בזמן לדאבוני הרב.

תכננתי במנחה להתפלל שתי שמונה עשרה אבל בכלל זה יצא לי מהראש ושכחתי.

ערבית - כבר התפללתי.

האם יש לי עוד דרך להשלים את השחרית או שאבוד??

האם אני יכול להגיד כביכול כאילו המנחה הייתה על שחרית, הערבית על מנחה, ועכשיו אני מתפלל שוב רק שמונה עשרה בשביל ערבית?

נראה לי חסר הגיון ובלתי אפשרי אבל אולי..

תודה רבה.

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

אמרו חז"ל על הפסוק מעוות לא יכול לתקון:

תני מעוות לא יוכל לתקון זה שביטל ק"ש של שחרית או קריאת שמע של ערבית או תפלה של שחרית או תפלה של ערבית (שם /קהלת א/) וחסרון לא יוכל להמנות זה שנמנו חבריו לדבר מצוה ולא נמנה עמהם,

אולם בש"ו בסימן ק"ח נפסקה ההלכה:שניתן לתקן ע"י
תפילת נדבה

והכי טוב לשמש כש"ץ ואז יוצא לתיקנתה.
אני מעתיק לך את ההלכות הרלוונטיות
עיין במיוחד בסעיף ה

סעיף א
טעה או נאנס ולא התפלל שחרית, מתפלל מנחה שתים: הראשונה מנחה, והשניה לתשלומין; ואם היפך, לא יצא ידי תפלה שהיא תשלומין, וצריך לחזור ולהתפלל אותה. וכן הדין בכל מקום שצריך להתפלל תפלה לתשלומין.

סעיף ב
טעה ולא התפלל מנחה, מתפלל ערבית שתים: הראשונה ערבית, והשניה לתשלומין; טעה ולא התפלל ערבית, מתפלל שחרית שתים: הראשונה שחרית, והב' לתשלומין. לאחר שאומר יוצר וי"ח ברכות, יאמר אשרי ואח"כ יתפלל י"ח לתשלומי ערבית. (וכן כשמתפלל ערבית שתים, משום שלא התפלל מנחה, יאמר אשרי בין תפלה לתפלה) (סמ"ק וריב"ש סי' ק"מ).

סעיף ג
הא דמשלים התפלה שהפסיד, דוקא בזמן תפלה, אבל בשעה שאין זמן תפלה, לא.

סעיף ד
אין תשלומין אלא לתפלה הסמוכה בלבד, שאם טעה ולא התפלל שחרית ולא מנחה, מתפלל ערבית שתים: אחרונה לתשלומי מנחה, אבל שחרית אין לה תשלומין, וכן בשאר תפלות.

סעיף ה
אע"פ שאין תשלומין אלא לתפלה הסמוכה לאותה תפלה, ותפלות (אחרות) שהפסיד אין להם תשלומין, אם רצה להתפלל אותה נדבה ושיחדש בה שום דבר, הרשות בידו; ונכון לעשות כן.

סעיף ו
עבר כל היום ולא התפלל מוסף, אין לה תשלומין.

בברכה,

עוזיאל

אגב אני מקווה שהאיחור בתשובתי איננה בגדר מוות שאינו יכול לתקון.
סליחה על האיחו בתשובה.