פסיקת הלכה

חדשות כיפה הרב שי פירון 23/12/01 12:52 ח בטבת התשסב

שאלה

אני תלמיד ישיבה בשיעור א'

רציתי לשאול את הרב אם ישנה שאלה הלכתית שמציקה לי האם אני יכול לפסוק בלי לשאול רב אלא לחפש במקורות ולמצא את הדעה שנראת לי גם כאשר יש לי רב שהוא הפוסק שלי?

כל טוב

תשובה

ב"ה

צביקה,

ברכת ה' עליך!

אם לשאלתך מקורות ברורים, ודאי שאינך חייב לשאול את רבך וביכולתך לפסוק לעצמך.
במקום בו יש ריבוי של דעות, אם המחלוקת תלויה במנהגי עדות או אם יש בכך מנהג לאביך, גם תוכל לפסוק.
תוכל לפסוק על פי אחת הדעות אם מדובר במכלול של דעות שנפסקו להלכה למעשה ולא אם מדובר בשיטות ראשונים שלא נהגו כמותם הלכה למעשה.
גם מי שמסתפק בשאלה הלכתית בהלכות שבת ופותח בשמירת שבת כהלכתה ופוסק על פיו - לאחר שמצא את התשובה בעזרת חיפש במפתח - לא עובר על איסור אף שרבו יושב בבית המדרש כמה ספסלים לפניו...

אולם, מעצם היותך בחור בשיעור א' ראוי להדגיש ששאלת הרב לא נוגעת רק ביחס לשאלת ההלכה למעשה. ההיוועצות, החיבור לדרך המחשבה, לשיקול הדעת, למיון הדעות השונות ולקביעת סדרי עדיפות הוא זה שעומד ביסוד שימוש תלמידי חכמים. לכן - השתדל לשאול. אבל - השתדל להיות שואל הרוצה להבין איך, למה וכיצד. לא רק כמי שבא לברר מה לעשות אלא כמי שרוצה להבין טעמי ההלכה ומקורותיה.
ככל שתשאל יותר, ככל שתנצל את שנות הישיבה לשאול כהלכה, לשאול בהלכה, תזכה לקנות שכל של תורה ומתוך כך, בבוא העת, לכוון לאמיתתה של תורה.

בברכה,

שי