פסח שני

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 01/12/13 10:35 כח בכסלו התשעד

שאלה

1.מה היה הפתרון של משה לאנשים שלא חגגו את פסח ראשון?

2.למה דווקא חודש אחרי חגגו את פסח שני?

3.מהם ההלכות המשותפות שיש בין פסח ראשון לבין פח שני?

4.מה עונשו של אדם טהור שלא הקריב קורבן בפסח ראשון?

5.מהו התאריך אותו חוגגים את חג הפסח יד' בניסן או טו בניסן?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

1. יש מצוות רבות שמי שמפסיד - הפסיד: לא שמע שופר בראש השנה, שלא צם ביום כיפור, שלא נטל לולב בסוכות... הפסיד וזהו.

2. הטמאים שלא יכולים להקריב פסח במועדו, צריכים להטהר. טהרה מטומאת מת לוקחת לפחות שבוע ולשם כך צריך להגיע למקום שיש בו אפר פרה אדומה. לאחר שהאדם נטהר הוא צריך להתארגן לעליה לירושלים להקרבת הקרבן. צריך לאפשר פרק זמן לכל התהליך הזה.
אולי יש גם ענין שליל הפסח יהיה בירח מלא כמו הפסח של ניסן.

3. את שבעת ימי הפסח בביעור חמץ ואכילת מצה, עשו גם הטמאים בפסח הראשון. פסח שני הוא רק השלמה של הקרבת קרבן הפסח ואכילתו בלילה אצל מי שלא הקריב ב-י"ד ניסן. לכן בפסח שני אין איסור חמץ ולא חובת שביתה.

4. מי שלא הקריב קרבן פסח חייב כרת.

5. פסח שני נשחט בי"ד ונאכל בלילה - אור לט"ו אייר (בדיוק כמו התאריכים של פסח ראשון בניסן).