פדיון הבן

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 18/02/13 22:42 ח באדר התשעג

שאלה

נולד לי בשעה טובה ילד בכור ובעלי רוצה מאוד לעשות פדיון הבן,

לפני עשר שנים עברתי הפלה עם כדור בבית חולים כשאני בחודש כמעט שלישי להריון. האם אני יכולה לעשות פדיון למרות שעברתי הפלה?

אני לא רוצה לאכזב את בעלי ולומר לו שאי אפשר לעשות פדיון

הוא נורא שמח ורוצה לעשות את הפדיון וכבר דבר עם רב שיעשה את

הפדיון.

תשובה

שלום לך!

קודפ כל מזל טוב לרגל הלידה, שתזכו לרוות הרבה נחת ושמחה מהילד ולגדלו לתורה, לחופה ולמעשים טובים!

ההלכה היא שילד שנולד אחרי הפלה פטור מפידיון הבן, בתנאי שהפלת העובר הראשון היתה לאחר 40 ימי הריון (ולא כפי שהרופאים מחשבים מהוסת האחרונה, אלא מרגע יצירת הולד).

לדעת הרמ"א לא מספיק שההפלה היתה אחרי 40 יום, אלא צריך שיהיה לעובר צורת אברים. בדרך כלל בחודש שלישי יש לעובר צורת איברים, אם כי במקרים מסויימים יש להסתפק, אך לצורך כך יש להתייעץ עם רב (לא באינטרנט אלא בטלפון או פנים אל פנים) כדי שיבין מהי בדיוק ההגדרה ההלכתית.

לכן במקרה כזה, יש למצוא שעה נוחה ולספר לבעל את הסיפור, ולהתייעץ עם רב מה למעשה יש לעשות, שכן אין טעם לערוך פדיון למי שלא חייב ויש בכך ברכות לבטלה.

בהצלחה!