פדיון בן - האם צריך?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 21/10/10 10:51 יג בחשון התשעא

שאלה

שלום רב

לחברתי הטובה נולד ב"ה בן (ראשון).

היא אמורה לעשות לו פדיון, אבל - לא ברור אם זה אכן בן בכור.

היה לה אירוע של מחזור שאיחר ואחרי כמה שבועות, לפתע היה מחזור קשה, ארוך יותר מהרגיל ועם דימום עז, כולל "גושים". היא חוששת שזו היתה הפלה, ואם זה ככה אז היא בעצם לא יכולה לעשות פדיון בן.

מה עליה לעשות? איך אפשר לדעת בדיעבד, והאם מפאת הספק היא צריכה לא לעשות פדיון? או דווקא כן?

נודה על תשובתכם בהקדם .

תשובה

בס"ד
שלום רב,

המצב הזה מוכר וההלכה מתיחסת בדיוק אליו (שולחן ערוך יורה דעה סימן שה)
"והמפלת שפיר מלא דם או מלא מים או מלא גוונים, והמפלת כמין דגים וחגבים, שקצים ורמשים,
והמפלת ליום ארבעים,
הנולד אחר כל אלו בכור לפדיון. (וכל זמן שאין איבריו מרוקמים, אין פוטר הבא אחריו, ואפילו בזמן הזה סומכין על זה) (מהרי"ק שורש קמ"ג).

עכשיו צריך לבדוק עם החברה שלך:
1. האם פרק הזמן היה עד ארבעים יום.
2 האם בדימום היתה צורה של ולד.

אם הארוע התרחש בתנאים אלו הבא אחריו הוא בכור לכל דבר.