פגם הברית

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 18/06/13 18:38 י בתמוז התשעג

שאלה

1.למה לבנים אסור לפגום בברית אבל לבנות מעיקר הדין מותר?

2.האם כשבנות לא פוגמות בברית הן זוכות לגמול, למרות שלפי מה שהבנתי, מעיקר הדין מותר להן?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אצל בנים נעשה מעשה במציאות - יש זרע שיוצא לבטלה, זו התקלה.
אצל בנות אין משהו שיוצא לבטלה.

בענייני גמול איננו יודעים מה בדיוק הגמול לכל מצווה שאדם עושה.

מקובלים עלי דבריו של ריה"ל שהקב"ה יודע מעשי כל בריה ומעניק לכל אחד את הגמול הנכון לו.

מקובלים עלי גם דבריו של הרמב"ם: "ושקול זה אינו לפי מנין הזכיות והעונות אלא לפי גודלם, יש זכות שהיא כנגד כמה עונות שנאמר יען נמצא בו דבר טוב, ויש עון שהוא כנגד כמה זכיות שנאמר וחוטא אחד יאבד טובה הרבה, ואין שוקלין אלא בדעתו של אל דעות והוא היודע היאך עורכין הזכיות כנגד העונות".

רמב"ם הלכות תשובה פרק ג