עשה לך רב

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 14/07/02 11:17 ה באב התשסב

שאלה

איך אפשר לקבוע מי רב גדול וחכם מספיק כדי שיהיה פוסק?

איך נדע?

ואולי ההלכה שאנו הולכים לפיה איננה נכונה?

אולי בין המחלוקת של החרדים והדתיים הלאומיים, החרדים צודקים, ובעצם את כל חיי אני חי בשקר?

תשובה

ב"ה י"ב מנחם-אב תשס"ב

לאסף שלום!

רב הוא אדם שלמד שנים רבות בישיבה והצליח בלימודו, ניתן לדעת זאת על פי דעתם של רבני הישיבה בה הוא למד, ואם אדם זה יצא לשרת את הציבור, ניתן לברר אצל אנשים בתוך הציבור, כדאי לבחור אנשים רציניים היודעים לזהות תלמיד חכמ. פוסק הלכות צריך לקבל סמיכה מתלמידי חכמים מפורסמים היום יש רבנים שקבלו סמיכה מרבנות הראשית לישראל על כשירותם להורות הלכה.

קיימת הנחיה של חז"ל "עשה לך רב והסתלק מן הספק", אדם צריך לבחור לעצמו רב, בחירה זו לענ"ד מתבצעת על פי אישיותו של הרב, האישיות נמדדת על פי מידותיו, ומידת התקבלותו על הציבור, אם אדם מתרשם מאישיותו של אדם שיש לו את הקריטיריונים שהובאו לעיל זאת אומרת שמדובר בתלמיד חכם,והוא מרגיש קשר אליו, רצוי שיבחר אותו כרבו בהלכה ובהטווית דרך בחיים

אחרי שתבחר רב רצוי שתדבר עמו על המחלוקות הקיימות בהשקפת עולם בתחומים שונים.

אדם המשתדל לעבוד את ה', לומד תורה ומקיים מצוות בין אדם לחברו ובין אדם למקום לא יתכן שיחיה כל חייו בשקר, גם אם בתחום השקפה מרכזי חשב דברים מסויימים ויתברר לו אחר כך שהם אינם נכונים, לכולנו יש טעויות, אנו בני אדם. ברור שאנו משתדלים לחתור אל האמת בכל נושא, לשם כך אדם מתייעץ עם רבו או עושה בעצמו בכוחותיו ברור יסודי.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת