ערלה בעץ

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 10/08/16 12:56 ו באב התשעו

שאלה

שלום,

1) קניתי עץ במשתלה בן 3 שנים.

נטעתי אותו בגינה שלי. האם אני צריכה לחכות 3 שנים של ערלה עד שיהיה מותר לאכול מפרי העץ?

2) שנה רביעית של העץ, האם מותר לאכול את הפירות שלו?

תודה

תשובה

שלום
1. באופן כללי, בכדי שלא יהיה צורך למנות מחדש את השנים מעת השתילה החדשה, צריך שבמשתלה העץ היה מחובר לקרקע בפועל או בתוך עציץ נקוב עם חור בקוטר של לא פחות מ 2 ס"מ, ושכל השנים בעציץ לא היה הפסק בינו לבין האדמה.
אם אכן זה התקיים, אזי בשנה השלישית שלו הוא היה עורלה, בשנה הרביעים נטע רבעי (שאפשר לפדות את פירותיו), ובשנה החמישית פירותיו חולין.
אבל צריך לדעת את הזמנים המדויקים בכדי לקבוע מתי מניין שנותיו.
2. בשנה הרביעית של עץ (צריך לדעת מתי הוא נשתל כדי לדעת איך מונים את השנים), הוא נקרא 'נטע רבעי'. את הפירות הללו פודים (כמו מעשר שני), ואז הם מותרים באכילה.
כל טוב