''עננו'' בתענית ציבור

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 28/07/02 20:28 יט באב התשסב

שאלה

א. בתענית ציבור מתי היחיד ומתי השליח ציבור מוסיפים "עננו"? ומה הדין אם שכח להוסיף?

ב. מה הדין ב"עננו" וב "ויחל" כשאין 6 מתענים?

תשובה

לדעת בית-יוסף אומר היחיד עננו ב'שומע תפילה' בשחרית ובמנחה. לדעת הרמ"א בשחרית אין היחיד אומר עננו, ובמנחה אומר.

ש"צ אומר עננו בין בשחרית בין במנחה כברכה בפני עצמה לפני ברכת 'רפאנו'.

טעה הש"צ ולא אמר עננו והתחיל לומר "רפאנו": בטרם הזכיר שם ה' של סיום הברכה, אפילו אמר "ברוך אתה" - חוזר ואומר עננו כברכה בפני עצמה, וממשיך "רפאנו". הזכיר שם ה' מסיים "רופא חולי עמו ישראל", ואומר עננו ב'שומע תפילה' כיחיד בלי ברכה.

עננו נאמר רק כאשר הש"צ עצמו מתענה ועוד 5 איש עמו. אם אין שם לפחות 6 שמתענים, יאמר הש"צ עננו בשומע תפילה, כיחיד בלי ברכה.

הוא הדין לקריאת 'ויחל' צריך 6 שצמים. אולם בשנה שהתענית חלה ביום שני או חמישי, בתפילת שחרית, יש אומרים שגם כשאין 6 שצמים קוראים 'ויחל'; וי"א שקוראים בפרשת השבוע כבכל שני וחמישי.