עמוד האש ועמוד הענן

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 10/12/13 12:08 ז בטבת התשעד

שאלה

בס"ד

לרב שלום,

1.מהם אותם הסימנים שעמ"י צריך להמשיך את מסעו במדבר?

2.איפה היה אותו ענן שהיה מכסה את המשכן בזמן המסע? האם היה נעלם?

3.לפי מה ידעו בנ"י שעליהם להתחיל ולהתכונן למסע?

4.מהו הערך החינוכי שאפשר ללמוד מהפרשה של עפי ה' יחנו ועפ"י ה' יסעו?האם את העניין של כמה חשוב לשמוע לציווי ה' ולהשליך את זה לקיום מצוותיו

5.כשעמ"י חנה היה ענן שהיה מעל המשכן האם זה היה אותו ענן שהחליף את תפקידו ביום היה -עמוד ענן ובלילה עמוד אש?או שזה שני עננים נפרדים?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

התשובות לשאלות נמצאות בפרוש רש"י.
חשוב מאוד להשתדל לעיין ברש"י (ובפרשנים נוספים) כאשר מתקשים בענין. יש ערך גדול ללמוד תורה מתוך עמל.

1. רש"י במדבר פרק ט פסוק יח: 'על פי ה' יסעו' - כיון שהיו ישראל נוסעים היה עמוד הענן מתקפל ונמשך על גבי בני יהודה כמין קורה...
'ועל פי ה' יחנו' - כיון שהיו ישראל חונים, עמוד הענן מתמר ועולה ונמשך על גבי בני יהודה כמין סוכה.

2. רש"י שמות פרק יג פסוק כא: את עמוד הענן הכין להנחותם על ידו, שהרי על ידי עמוד הענן הם
הולכים, ועמוד הענן אינו לאורה אלא להורותם הדרך:

3. לפי מצבו של הענן = עיין בתשובה ל- 1

4. הערך החינוכי הוא להראות לנו כמה ד' מוכן להיות קרוב אלינו ולשמור עלינו - אם רק נהיה מוכנים להתקרב אליו.

5. רש"י שמות פרק יג פסוק כב 'לא ימיש' - הקב"ה את עמוד הענן יומם ועמוד האש לילה. מגיד שעמוד הענן משלים לעמוד האש ועמוד האש משלים לעמוד הענן, שעד שלא ישקע זה עולה זה: