עליית נשמה

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 10/12/11 21:07 יד בכסלו התשעב

שאלה

שבוע טוב

עד היום הבנתי שאדם שנפטר,כל מעשה שעושים עבורו כמו אמירת קדיש,לימוד משניות וכיוצא בזה משפרים את מעמדה של נשמת הנפטר בעולם האמת,וכביכול ישנם מדרגות בעולם האמת ואפשר לתקן את מצבה של הנשמה,

ידוע גם שבראש השנה נפתחים גם ספרי מתים-כלומר עפ"י הבנתי דנים בכל שנה מחדש את מצבם של המתים.

היום פגשתי יהודי שנאמרה לי על ידו תפיסה שונה

שבני המשפחה אינם יכולים לעזור או לשנות את מצבו של אדם שנפטר ועבר לעולם האמת,כלומר כל המעשים (מעשים טובים חטאים)

נמצאים במצב סטטי ואין אפשרות לשנות,וגם מושג התשובה לא קיים לאדם שנפטר.

אני מבקש מהרב להאיר את עיניי

מה דעת התורה ודעת חז"ל על מצבו של אדם שנפטר מהעולם?

האם יש בכוח המשפחה לשנות משהו לאחר הפטירה?

האם מושג התשובה קיים גם בעולם האמת?

מה המשמעות של ספרי מתים בראש השנה וכיצד זה בא לידי ביטוי?

אני מבקש מכבוד הרב להפנות אותי למקורות שתומכים בתשובתו.

מצטער על השאלות הרבות,זה עניין עקרוני בשבילי ואני מעוניין לברר את הנושא לעומק.

תודה מראש על תשומת ליבך.

תשובה

ב"ה,

שלום וברכה,

שאלתך חשובה והיא נידונה במפרשים,

אכן שני הצדדים נכונים,

מצד אחד אדם לוקח לעולמו רק את המעשים שהוא עשה ואין אדם אחר יכול להוסיף לו זכויות.

מצד שני אם אדם השאיר בן שהולך בדרכי יושר, אז מעשים שהבו עושה מועילים לנשמת האב, כיוון שחינוכו של בן זה בא בקרמתו של האב לכן זה נזקף לזכותו,

וכמו שהשאיר כסף לצדקה אחרי מותו - מה שניתן נזקף לזכותו כי זה בא בגרמתו.

וכן כל לימוד שהבן עושה - זה בגלל חינוך שקיבל מאביו.

ביחס למקורות, עיין בספר חסידים הוצאת מוסד הרב קוק, עמודים תקצא-ג, הרב ראובן מרגליות זצ"ל הרחיב את הדברים במקורות רבים, ותמצית הדברים לעיל.

בברכה,

דני ארגמן